събота, април 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Русия оценява пазара на мляко у нас на 60 млн. долара

През 2020 г. търговският стокообмен между Русия и България е надхвърлил 2,5 млрд. долара

Първите два проекта са за прилагащи регламенти за частно складиране за масло и за частно складиране за обезмаслено мляко на прахПървите два проекта са за прилагащи регламенти за частно складиране за масло и за частно складиране за обезмаслено мляко на прах
30Четения

Русия оценява пазара на млечни продукти у нас на 60 млн. долара, информира специализираният портал The Dairy News, позовавайки се на данни, представени от търговския представител на Руската федерация у нас Константин Артюшин. В специална рубрика, посветена на търговските отношения между Русия и останалите страни на руското министерство на търговията, Артюшин говори за перспективите пред двустранните търговски отношения между Русия и България.

Според него през миналата година оборотът на товари между двете страни е е надхвърлил 2,5 млрд. долара, което е позволило на Русия да се нареди на седмо място сред партньорите на страната ни във външната търговия и трето място в търговията с трети страни извън ЕС след Турция и Китай. „Отчитаме положително търговско салдо, като руският износ за България е възлизал на 2 млрд. Долара, а вносът на български стоки е бил за над 500 млн. долара.

В изказването си Константин Артюшин е отбелязал, че руските компании, желаещи да стъпят на българския пазар трябва да се съобразят и с особеностите на местната икономика. „Разбираме, че платежоспособността на икономическите субекти в България е доста ниска, а основен сегмент са стоките не от премиум клас, а от възможно най-нисък икономичен клас“, отбелязва Артюшин. Сред най-перспективните отрасли на търговските отношения между двете страни са машиностроенето, металургията, продукцията от сферата на медицината и фармацефтичната индустрия информационните технологии и селскостопанската продукция и храните.

Търговският представител на Русия у нас е отбелязал още известната носталгия на българските потребители особено към храните, произведени в Русия, като в този смисъл има известна ниша, и нейното заемане от подобна продукция зависи най-вече от необходимите разрешителни за търговия в страните от ЕС, с които трябва да разполагат руските производители от хранителната индустрия.

По отношение на пазара на млечни продукти той е отбелязал , че българският пазар е готов да си взаймодейства с производители от Русия, но те от своя страна трябва да са наясно с особеностите на пазара и позициите на останалите вносители на млечни продукти в страната, сред които са и Беларус, Литва и Украйна.