четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Русия забрани временно вноса на фуражи и добавки към тях от България

Забраната влиза в сила от 21 октомври и ще бъде преразгледана след отстраняване на констатираните нарушения

Европейската комисия изготви промени в Регламента за хигиена на фуражите с цел предотвратяване на кризиЕвропейската комисия изготви промени в Регламента за хигиена на фуражите с цел предотвратяване на кризи

Русия е забранила временно вноса на фуражи и добавки към тях от България информира “Зерно Онлайн”. Мярката се въвежда от руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол “Росселхознадзор” и ще важи от 21 октомври за всички български предприятия. Решението идва вследствие на незадоволителните инспекции, направени между 16 и 19 август тази година от руска страна на български предприятия за производство на фуражи.

Сред посочените причини за налагане на забраната е, че страната ни не упражнява контрол върху вноса на растителни суровини от трети страни. за наличие на ГМО компоненти. Освен това в проверените предприятия липсва проследяемост на всички етапи в производството на фуражи. Също така сертифицирането на фуражите предназначени за износ в Русия не са съпътствани от съответните лабораторни проби, които да потвърждават, че отговарят на съответните показатели за безопасност.

В информацията се казва, че въпросът за ново допускане на българските фуражи на руския пазар ще подлежи на разглеждане след отстраняване на констатираните нарушения и предоставяне на “Росселхознадзор” на всички необходими документи.