вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Руски анализатори прогнозират реколта от над 83 млн. тона пшеница в страната

Засушаване в основните производствени региони е причина за по-слаба реколта

Анализаторите от Института по аграрна конюктура (ИКАР) повишиха своята прогноза за новата руска реколта от пшеница с 1,6 млн. тона до 83,6 млн. тона, информира „Зерно Онлайн“. Според шефа на ИКАР Дмитрий Рилко минимално е намалена оценката за реколтата в Поволжието и Урал. Заради засушавамнето в източната част на Поволжието може да има спад в добивите при есенните сортове пшеница, като минимални щети има и при пролетните сортове. В Урал след период на засушаване са паднали известно количество валежи, които обаче едва ли ще променят ситуацията.
„Без промяна е оставена прогнозната оценка за реколтата в Сибир, но падналите наскоро валежи там също едва ли ще подобрят нещата“, добави Рилко.

Малко по-оптимистични са очакванията за реколтата в централните и южни региони на страната, но по думите му и там резултатите няма да са оптимални. Руското министерство на земеделието дава прогноза за новата реколта от порядъка на 80,7 млн. тона. Общо се очаква фермерите да приберат 127,4 млн. тона зърно. За сравнение през тази година реколтата възлизаше на 133,5 млн. тона зърно в това число 85,9 млн. тона пшеница.