събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Руските експортни мита на пшеницата оказват влияние на международните пазари

Експерти зад Океана намалиха прогнозата си за руския износ на зърно

До месец пазарът ще се активизира. Няма свежи пари и фермерите ще се принудят да продават по-евтиноДо месец пазарът ще се активизира. Няма свежи пари и фермерите ще се принудят да продават по-евтино

Въведеното от Русия експортно мито върху пшеницата, което за периода между 12 и 18 януари надмина 98 долара на тон, продължава да оказва влияние върху международните пазари, съобщава „Зерно Онлайн“. Така например въпреки че Египет продължава да е сред водещите пазари за руска пшеница, на обявените търгове все по-вече започнаха да печелят оферти от европейски и украински доставчици на зърно. Заради засушаването и спада в добивите, Турия ще продължи да е зависима от вноса на руска пшеница. В друга дестинация за руската пшеница се превръща и Иран също заради по-слаба реколта.

Между юли и декември 2021 година по данни на USDA Русия изнесла на международните пазари 21,6 млн. тона пшеница. Експертите не изключват повторение на миналогодишния сценарий,при който търговците реализираха ускорен експорт преди правителството да въведе квоти за износ на зърно.

Междувременно ръководейки се от въведените мита и очакваното въвеждане на квоти за износ, в януарския си доклад експертите на американския департамент по земеделие намалиха оценката си за руския износ с 1 млн. тона до 35 млн. тона. Очаква се квотите за износ на руско зърно от 11 млн. тона в това число 8 млн. тона пшеница да бъдат въведени от 15 февруари и да действат до 30 юни.