събота, септември 19, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Компенсационен фонд помага на фермерите при природни бедствия

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Парите ще дойдат от държавната помощ за пропаднали площи, от европейски средства чрез средства от мярка 17 и и от доброволни вноски на стопаните

368Четения

Заместник-министър Вергиния Кръстева представи пред земеделски производители концепцията на Министерство на земеделието храните и горите и Държавен фонд “Земеделие” за създаване на компенсационен фонд срещу природни бедствия, който да служи за обезщетяване, съобщиха от агроминистерството. Този взаимно спомагателен компенсационен фонд ще е напълно доброволен за земеделските производители. Средствата в него ще са доброволни вноски от страна на земеделските стопани, средства от съществуващата към момента държавна помощ за обезщетяване на пропаднали площи, които автоматично ще бъдат налети в капитала на фонда. “Последният финансов елемент ще са средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) по мярка “Управление на риска”, казва заместник-министър Вергиния Кръстева.
Компенсационният фонд ще действа в структурата на Разплащателна агенция. Парите ще дойдат от държавната помощ за пропаднали площи, от европейски средства чрез средства от мярка 17 „Управление на риска” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020) и от доброволни вноски на стопаните, за която България ще иска нотификация от ЕК. Чрез действието му ще си позволи издръжката на системите на противоградова защита на цялата страна с комбиниран способ – ракетен и самолетен. Важно е да се отбележи, че средствата за този фонд ще гарантират компенсация първоначално срещу градушки, а в по-късен етап срещу суша и слани. Задължително самоучастие Въпреки че вноските от страна на земеделците ще са доброволни, ако няма самоучастие от тяхна страна, пари от ЕС няма да могат да се вземат.

NivaBG.com
Виктор Павлов