събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Съборът на овцевъдите се отлага за юни

Причина за това е все още високата заболеваемост от коронавирус

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ ВЗЕХА РЕШЕНИЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ПЪРВОНАЧАЛНО ОБЯВЕНИТЕ ДАТИ за провеждането на събитието – от 6 до 9 май. Причина за това е все още високата заболеваемост от коронавирус, която е налице не само в региона, но и в цялата страна. Те обявиха, че отлагат фермерското изложение за периода 18 – 20 юни.

„Съборът на овцевъдите е най-мащабното браншово събитие в страната и всяко издание събира десетки хиляди участници и посетители. След година прекъсване интересът към предстоящото издание е повече от голям, а ресурсът, вложен в подготовката, е сериозен. За Националната овцевъдна и козевъдна асоциация като организатор на събитието най-важно е опазването на общественото здраве и затова изместваме събора с малко повече от месец“, подчертава Симеон Караколев, председател на НОКА.

Деветото издание на събора ще се проведе на площ от над 120 дка край Петропавловския манастир край Лясковец при строго спазване на противоепидемичните мерки. В него отново ще се заложи на популяризирането на родни месни и млечни продукти, автентични кулинарни рецепти, животновъдството, фолклора и съхранението на българските обичаи и традиции.

Очаква се форумът да привлече посетители от всички краища на страната и от чужбина.

Мероприятието се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Виктор Павлов