събота, декември 2, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Само едно от десет тествани сирена и кашкавали е произведено от овче мляко показва анали

Лабораторните резултати са показали ниското качество и заблуждаващо съдържание на овчи сирена и кашкавали

Анализ на десет български овчи сирена и кашкавали в реномирана западна лаборатория е показал, че само един от изследваните десет продукта наистина е съдържал овче мляко, информира БТА. Фрапиращ дори за екипа на лабораторията е резултатът от биволско сирене без нито грам биволско мляко. Това е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани. Производителят е сред водещите фирми в бранша, съобщиха от „Сдружение за достъпна и качествена храна“.
За първи път български клиент поръчва този тип освен количествен и качествен анализ от типа изследвания qDNA – неинвазивни и силно чувствителни с възможност за откриване на много ниски нива на присъствие на видове от една проба.

Останалите тествани продукти освен овче мляко съдържат и до 50 процента краве мляко и практически са смес, а са обявени за овчи. Тестовете са поръчани и финансирани от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ като част от дългогодишната програма за граждански контрол върху хранителните продукти и огласяване на информация за тях, чиято масовост се възпира от действащото законодателство и липсата на конкретни действия от българските институции.

„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват „овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, казва председателят на управителния съвет на „Сдружението за достъпна и качествена храна“ Андрей Велчев.

Той допълва, че констатираното нарушение е нарушение и на принципите на конкуренцията, защото към настоящия момент 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето, с което се размесва. „Така тези иначе реномирани производители на овче сирене се облагодетелстват неправомерно от използването на продукти с по-ниска себестойност и получават конкурентно предимство пред коректните български производители“, посочва Андрей Велчев.

Част от решението на проблема, според Сдружението, би могло да бъде приемането на отраслов стандарт, който доброволно да се спазва. Но държавата трябва, в лицето на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисия за защита на потребителите (КЗП), да изиграе своята решаваща роля за контрол и санкции на некоректните производители.

„Сдружението за достъпна и качествена храна“ припомня, че наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикетите на крайния продукт, е забранено.

„Настояваме за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни. Недопустимо е държавата да толерира производители, които мамят клиентите, трупат неправомерни печалби и застрашават здравето на хората“, подчертава Велчев.

Той заявява, че ако и този път резултатите не доведат до нужните мерки за защита на потребителите, Сдружението ще проведе пресконференция, с която да оповести следващите си стъпки, целящи максимално широка възможност за информиран избор на българското общество при покупка на некачествени хранителни продукти, продавани в търговските вериги.