понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Съветници одобриха продажбата на 370-те дка гора в Пазарджишко

От трибунатаградоначалникът Тодор Попов заяви, че като кмет на община не може да мисли само за едно село, а глобално - за всички 32 населени места

Црънчанската  гора вече пет години е ябълката на раздора между кметът на Пазарджик Тодор Попов и общинският съвет. Тя отново бе най-горещата точка в дневния ред на вчерашната сесия на Общинския съвет и този път мина успешно с гласовете на 26 от местните избраници. Става дума за имот с обща площ близо 370 дка, който ще бъде пуснат на търг с начална цена 969 427 лева. Тя включва цената на имота – 736 899,33 лева и стойността на дървесината – 232 527,67 лева.

На заседанието бяха дошли кметът на селото Ангел Руков и неколцина црънчани. Предварително те бяха внесли писмо, с което се обявяват категорично против сделката, като посочват и мотиви. Не беше одобрено депозираното от Руков искане Тодор Попов да оттегли предложението си и да го подложи на обществено обсъждане.

Съпартийците на црънчанския кмет от ГЕРБ пък още при обсъждането дадоха предложения част от парите след сделката да бъдат дадени за облагородяване на селото и с това показаха, че ще подкрепят продажбата.

От трибуната Попов заяви, че като кмет на община не може да мисли само за едно село, а глобално – за всички 32 населени места. Че в кризата, в която в момента са и общините при ограничените им възможности за финансиране, всеки лев е важен. А при свитото плащане на местни данъци продажбите са съществен източник на пари за хазната. Обясни, че гората няма да бъде изсечена, защото е разрешен добив до 97 кубика за година. По думите му, там не може и да се строи без съгласието на Министерството на земеделието и горите, нито да се накърняват намиращите се в имота културни ценности без знанието на Министерството на културата. Той лично обеща, че част от получените при сделката пари ще отидат за важни проекти в Црънча. Въпреки това кметът на Црънча отново заяви, че не искат пари, искат си гората. Съселяните му ядосани напуснаха залата веднага след гласуването. Преди заседанието те се заканиха да се вдигнат на протест след отмяна на карантината.

В крайна сметка беше решено продажбата да се осъществи, а 20% от стойността й да се дадат за Црънча. Подкрепата си дадоха съветници от груп​ите на Тодор Попов, ГЕРБ, Арлин Антонов, “Глас народен”, а против бяха повечето от лявата коалиция начело с БСП.

 

Виктор Павлов