понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Сделки със зърно за около 5 млн. лева са осъществени на Софийска стокова борса за последната година

Трудна година за търговията отчетоха борсови експерти

Цената на пшеницата в Европа се срина с над 4 евроЦената на пшеницата в Европа се срина с над 4 евро

„Годината беше относително трудна и кризата с коронавируса блокира дейността на много пазарни субекти не само в сферата на храненето и туризма, чиято дейност беше практически блокирана, но и на останалите бизнеси“, каза по време на пресконференция днес изпълнителният директор на Софийска стокова борса Васил Симов.

Въпреки трудните условия за търговия от Софийска стокова борса са отчели 1376 сключени сделки, като само за зърнени стоки в левово съотношение теса достигнали до около 5 млн. лева. Според него отделните локдауни във връзка с пандемията не са се отразили чак толкова много на борсовата търговия, колкото на цените на отделните стоки.

От началото на декември миналата година се наблюдава сериозно повишение в цените на зърнените култури на международните пазари, като основният фактор са слуховете за предстоящо ограничаване на руския експорт и въвеждането на експортни мита с цел стопиране на инфлацията на цените на храните на вътрешния пазар. „Ние като страна член на ЕС не можем да вземам еднолични решения за въвеждане на подобни мита, и трябва да се съобразим с европейската политика и ако от Европа се въведат подобни такси, те ще са за всички. Русия си го позволи, запазвайки ниска цената на хляба на вътрешния пазар и вдигайки цените на международните пазари , но ние трябва да се ръководим от общата политика“, коментира по този повод Васил Симов.

Според декемврийската оценка на американския департамент по земеделие глобалното производство на пшеница е увеличено с малко над 9 млн. тона до 773 млн. тона при общо потребление от 757 млн. тона и крайни запаси от 316 млн. тона пшеница, като експертите очакват по-добра нова реколта от пшеница в Австралия и Русия.

Цени на пшеницата в основни страни производители

Страна

Цена в долари за тон в края на 2020 г.

% увеличение за година

САЩ

275

8.00%

Германия

270

17.00%

Русия

265

17.00%

Украйна

265

18.00%

Франция

360

18.00%

България

254,6

16.00%

 

У нас в началото на годината пшеницата се е продавала при около 200 лева за тон без ДДС , а в края на годината при около 410 лева за тон без ДДС. На пазара на царевица на международните пазари също имаше повишение на цените най-вече заради САЩ и очакваните по-слаби добиви в Аржентина. Оценката за европейската реколта в края на годината беше намалена с 2 млн. тона, което също оказа влияние върху цените. На софийската стокова борса царевицата се е търгувала в началото на годината при около 270 и 290 лева за тон при 300-350 лева за тон, което е увеличени с около 15%.

В САЩ увеличението на цената е с 18% и края на годината тази култура се е търгувала при 217 долара за тон. Най-скъпа е била френската пшеница, чиято цена е достигнала до 244 долара за тон в края на годината, увеличение с 25%, докато украинската пшеница се е продавала при 234 долара за тон (+26%).

Ръст в цените и на слънчогледа

Декемврийският баланс при слънчогледа направен от експертите на американския департамент по земеделие показва спад в глобалното производство до около 49 млн. тона , като влияние върху цените на слънчогледа през изминалата година оказа въведеното от Русия износно мито от 30%. Най-голямо увеличение за последните 12 месеца от 94% е отбелязала цената на украинския слънчоглед, следван от руския с 43% и френския с 35%. У нас цената на слънчогледа за последната година се е увеличила с около 32% от 580-600 лева в началото до 850-900 лева за тон без ДДС.

При рапицата се запазват стабилни ценови нива, като на международните пазари увеличението е с около 5 долара до 418 долара за тон, докато у нас тя се продава при 710-730 лева за тон без ДДС, което е увеличение с около 5%.

За изминалата година ма ССБ са били изтъргувани стоки за над 440 млн. лева, вследствие на сключени сделки между реални играчи и с реални доставки. Най-много сделки сред хранителните стоки са били сключени с кашкавал, сирене, варива и други, като е била отчетена активна търговия с олио и захар.