понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категория

Сектор плодове и зеленчуци със съветник в министерството

Три имена ще бъдат предложени на министъра от страна на браншовиците

Сектор плодове и зеленчуци ще има свои съветник при министъра. Министерство на земеделието, храните и горите са предложили на производителите на плодове и зеленчуци да направят предложения за постоянен съветник по въпросите на сектора. Три имена ще бъдат предложени на министъра от страна на браншовиците. Това днес пред журналисти Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

По време на срещата в министерство на земеделието производителите на меки плодове са предложили корекция на средните добиви и от там на добива за доказване при обвързаната подкрепа. „Предложението за отчитането беше по технологична карта, но то не е точно. Средният добив на малини за страната е 450 кг и от там дойде предложението доказването на добив за обвързаната подкрепа да бъде 50% от тези 450 кг.“, обясни Божидар Петков.

Всички производители са настояли да се предприемат действия за ограничаване достъпа до подпомагане на хора, които очертават повече площи, отколкото в последствие наистина използват за отглеждане на зеленчуци. Производителите искат да спрат практиката, фермери с възможности да засаждат на големи площи сравнително малки количества кореноплодна култура, разходите за които са на половината и дори по-малко от субсидиите, които взимат за тях.

Като мярка срещу тази практика производителите са предложили да бъдат субсидирани само фермери с регистриран посадъчен материал. Друго предложение е оборотите и отчетите да се наблюдават по данъчни декларации. Оказа се обаче, че този финансов въпрос не е от компетенцията на МЗХГ.

Виктор Павлов