неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Селим Иса: При сушава година, ниски добиви и ниски изкупни цени, все по-трудно можем да покрием загубите си

Селим Иса, гроздопроизводител от региона на Поморие

Винпромите са спасението за малки семейни гроздопроизводители като нас, но имаме нужда и от малко помощ от държавата

 

„Съчетаването на сушава година каквато е била миналата с ниски цени и ниски добиви прави почти невъзможно покриването на загубите ни. Аномалията беше най-вече в цените, защото не можеш да продаваш на цени от преди 15 години. Ако преди 15 години цените стигнаха до  1,20 -1,40 лева , след което удариха дъното 50-60 стотинки на килограм. През миналата година колегите реализираха загуби“, каза пред медиите в поморрие Селим Иса, местен гроздопроизводител.

„Искаме за лозарския сектор да има обвързано плащане, макар че това не е защитено пред ЕК, както да ни помогнат за препарати и подкрепа за претърпени щети от конфликта в Украйна“, добави още той.

Селим Иса отглежда семейно различни сортове винено грозде. „Имахме 200 декара като изкоренихме 30 декара „Траминер“ поради липса на пазар. Три години понасяхме само загуби. 100 декара са с „Мускат“, останалите с „Шардоне“ ,. „Траминер“ и „Каберне Совиньон““, продължава Селим

Няма кой да бере

Селим признава, че поддържа работната ръка на санитарния минимум, основно лозари и трактористи,но всяка година става все по-трудно , защото няма кой да бере. Когато имат нужда от хора през кампанията по прибиране на реколтата, работнта ръка е във Франция.

+

Като пример Селим посочи направени изчисления по технологична карта, според които при 1 тон добито грозде на декар, минималната цена на която трябва да продаде за да си покрие загубите е 1 лев на килограм. „Различните сортове тръгват от 60 до 80 стотинки, и тогава сме на загуба, която само държавата може да ни помогне да покрием. Тази година се вдигат и социалните разходи, ние трябва и там да завишим надниците““