събота, август 8, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Шестима души от ДФЗ в ареста след акцията на спецпрокуратурата

Сред тях е и зам.-изпълнителен директор на Фонда

609Четения

Спецпрокуратата влезе в ДФ „Земеделие“, шестима души на ръководни позиции са задържани за 24 часа. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Акцията на специализираната прокуратура е във връзка с досъдебното производство срещу бизнесмена Миню Стайков. Тя се провежда съвместно с ГДБОП – Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и със съдействието на КПКОНПИ – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В хода на досъдебното производство срещу Миню Стайков са привлечени като обвиняеми 8 лица. За ръководител на групата е сочен Стайков, който е с мярка „задържане под стража“ и още 7 лица от месец септември.
Налице са обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредства и в тази връзка е акцията в ДФЗ, съобщи Гешев. Изземат се документи, проверяват се адреси на служители на фонда. Става въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени още около 5 млн. евро. – на обща стойност около 18 млн. лв. – при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство са събрани доказателства и данни, че за да се случи това, е оказано съдействие от лица от ДФЗ, обясни зам.-главният прокурор.
В рамките на тези 24 часа ще се прецени колко от тези 6 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, какви ще бъдат мярките за неотклонение и всички процесуални подробности“, разясни Гешев.

Задържаният изп.директор е назначен на поста съвсем скоро, но се разследва за предишен период от време, когато е бил директор на дирекция. Гешев не спомена име, но според описаните от него детайли има основание да се смята, че това е Калоян Костадинов.

От 2007 г. до 2011 г. Костадинов е работил като старши експерт дирекция „Обществени поръчки и концесии” в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

В периода 2011-2014 г. Костадинов е бил главен юрисконсулт в дирекция „Търговски дружества, нормативно регулиране на системата на културата и обществени поръчки“ в Министерство на културата.

От 2014 г. до момента Костадинов работи в ДФ „Земеделие“ – РА. От октомври 2014 г. до май 2017 г. е бил главен експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“. От 2017 г. до момента е директор на дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“.

Виктор Павлов