понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Ще забрани ли и България внос на украинско зърно?

България обмисля забрана за внос на украинско зърно, каквато вече обявиха Полша и Унгария, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев:

„Трябва да се запазят и българските интереси, още повече че, когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи, тъй че работим. Утре чакам докладите за правните основания на практика, на които са го наложили колегите. Работим в тази насока, ще имаме комуникация с министъра на икономиката, защото той е ресорният министър по отношение на този тип мерки. Предполагам, че във вторник ние вече, събирайки цялата информация, ще има комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, тъй че е въпрос на време“.

Министър Гечев припомни, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел, а преди дни е провел онлайн разговори с негови колеги от шест държави.

И Унгария забрани вноса на украинско зърно и храни

Полша забранява и транзита на украинско зърно и храни

ЕК смята въведените от Унгария и Полша забрани за внос на украинско зърно за неприемливи.

 

„Вносът на украинско зърно не се разпределя справедливо в ЕС.България също може да го ограничи“,  потвърди земеделският министър  Гечев. Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ служебният министър на земеделието Явор Гечев.

 

Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г.

 

„Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират“, коментира Гечев. Министърът подчерта, че е разочарован от извялнеието на говорител на ЕК, че „търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност“.

 

 

 

 

Виктор Павлов