понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Сигналът на агробизнесмена Илчовски отива в прокуратурата, НАП и органите на ЕК

Сигналът на агробизнесмена Светослав Илчовски ще бъде изпратен на прокуратурата, ДАНС НАП и органите на ЕК, стана ясно след вчерашното не по-малко бурно заседание на комисията занимаваща се с установяване на нарушения на управлението Борисов в държавни дружества с 50 и над 50% държавно участие. С това приключи и твърде краткият живот на 45-то Народно събрание, което ще остане в историята с някои безпрецедентни нарушения на парламентарната етика, основно от депутати на ГЕРБ, които влязоха в ролята на преторианска гвардия защита на своя „император“. Въпреки това на бял свят се появиха нови разкрития, както за опитите чрез фиктивни обороти да се изкара на борсата едно от дружествата на бизнесмена Иван Ангелов , така и за съдбата на арабските фурми, дошли уж като дарение от Дубай във времената на пандемия. „Аз съм тук за да защитя не само моя интерес, но и обществения , защото тези хора ни бъркат в джобовете“, заяви пред депутатите Илчовски. По-късно разясни, че една от мерките за кризата с коронавируса е била даването на грантове под формата на подаръци на определени фирми.„Кандидатстваш за кредити и получаваш подарък под формата на грант. Това беше една от мерките за ковид кризата. Това са определени фирми. Невиждан финансов подарък в размер“, каза още бизнесменът. Той призна, че е бил принуден да продава по около 30-40 хил. тона зърно на Иван Ангелов под пазарната им стойност. „Искам да кажа още нещо , което засяга обществото и как се манипулират земеделски производители. Ще ви разкажа за един картел за слънчогледа. Този човек пак участва в него и шест седем фабрики в страната. Всеки от нас като земеделски производител е длъжен да подава декларация всеки месец за наличното зърно. Той отива и си ги взима по азбучен ред и казва кой какво и как да продават. Идват му няколко човека, занижават му качеството и и се разбират кой да го вземе“, разказа Илчовски.

Той припомни за 2011 година, когато на всички земеделци са били спрени субсидиите, тъй като било решено да бъдат разделени на лоши и добри. „Средно получавам на всичките си фирми по около 4 млн. лева субсидии. Ние земеделските производители изпълняваме ангажименти, които не се изясняват на обществото и се прикриват под политическата дума субсидии, които ти се изплащат като вид компенсация например за закупуване на техника със сертификат Евро 6. Това е един вид ресто за нас, тъй като мултинационалните компании купуват препарати от чужбина и ни ги продават 10-15 пъти по-скъпо, карайки ни да произвеждаме по-скъпо“ продължи той.

По време на заседанието на комисията бизнесменът Иван Ангелов заяви, че може да докаже, че е купувал зърно от Илчовски на по-високи цени. „През 2020 година от него съм купил царевица на 280 лева за тон, а от фирма „Агроцар“ на 270 лева за тон. След това купувам царевица от друга фирма на 260 лева за тон“, заяви бизнесменът като добави, че през 2018 година е дал на Илчовски 5 млн. лева заем.

Относно сагата с фурмите Ангелов заяви:“Това е чиста бизнес сделка, и целта е да се печелят пари като всяка бизнес сделка. Ние това което сме давали на Дубай и е върнато като фурми и ни от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба“.

„Борисов ми е помагал защото аз правя голям експорт. Карал съм го да се обади в Катар, когато имам някакви ветеринарни проблеми да ми съдейства да ги решавам. В Турция се е обаждал и не се срамувам, защото няма държава която да не помага на бизнеса“, продължи той, уточнявайки скорошен случай, в който Франция била направила така, че български разплодни яйца да не могат да минават през Турция на път за Ирак и премиерът се обадил да гарантира пред турските ветеринарни власти че българските сертификати отговарят на европейските.