понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Силен скок в цените на пшеницата на борсите след новия доклад на американския департамент

негативна корекция на някои оценки за американския и глобалния зърнен баланс тласнаха цените нагоре

Борсова търговия

След петдневен спад в цените на контрактите на меката пшеница, търговията зад Океана през вчерашния ден претърпя сериозен скок в цените, информира „Зерно Онлайн“. Цените литнаха нагоре заради последния доклад на експертите от американския департамент, изменящ драстично прогнозите за вътрешния баланс при пшеницата за текущия сезон. Последните прогнози за производството на американска пшеница са намалени с 8%, като най-пострадали могат да са производителите на твърда пшеница, при която се очаква спад в добивите с цели 41 процента. Ако пък се реализира прогнозата за производството на пролетна пшеница, то може да достигне до най-ниското си ниво от 2002 година насам.

По време на вчерашната търговия на борсата в Чикаго контрактите на меката пшеница със срок на доставка през септември се повишиха с над 9 долара до 235,43 долара за тон. С между 7 и 15 долара поскъпнаха и фючърсите на твърдата пшеница търгувани в Канзас и Минеаполис – съответно до 226,06 и 314,98 долара за тон.

Нагоре тръгнаха и цените на меката пшеница в Париж, реагирайки на промяната на пазарите зад Океана. Както е известно данните на американския департамент идват след края на борсовия ден, и се очаква да имат по-голямо отражение в днешната търговия. Все пак септемврийските контракти на меката пшеница поскъпнаха с евро и 25 цента до 199 евро за тон.

Освен на американския зърнен баланс, от USDA излязоха и с по-ниски стойности за глобалния зърнен баланс, намалявайки прогнозните си оценки за крайните запаси и предлагането на пшеница на световните пазари. Причина за това е негативната корекция с 0,26% в оценката за производството до 792,0 млн. тона. В резултат на това прогнозите за предлагането на мека пшеница на международните пазари и за крайните запаси са намалени с по над 5 млн. тона. Въпреки по-оптимистичните прогнози за производството на пшеница в различни региони като ЕС (+0,7 млн. тона), Австралия (+1,5 млн. тона), Украйна (+0,5 млн. тона) и Великобритания (+0,7 млн. тона) не може да се покрие спадът във важни производители като САЩ с 4,4 млн. тона и с по 1 млн. тона за Казахстан и Русия.