вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Симеон Караколев: Подготвяме иновативни модели за взаймодействие между наука и бранш

Целта е да се повишат устойчивостта в сектора и качеството в производството на животновъдна продукция

От Националната асоциация по овцевъдство и козевъдство разработват съвместно с Института по аграрна икономика специални цифрови модели, които ще позволят на бранша да повиши своята устойчивост. „ Знаете че няма как да гарантираме устойчивост, без да изградим заедно едно модерно и отговорно животновъдство, произвеждащо висококачествена продукция, която се надяваме да достигне до европейските пазари“, каза по време на седмата международна конференция „Земеделие и снабдяване с храни. Пазари и аграрни политики“ съпредседателят на браншовата организация Симеон Караколев.

За да се повиши качеството и количеството на производството според него е важно да се насърчи работата на младите иноватори и да им се даде възможност за една високотехнологична надграждаща кариера. „Когато говорим за цифрово земеделие, не трябва да забравяме, че 60% от фермерите у нас не могат да работят със смартфон, което като общност ни поставя пред големи предизвикателства. Животновъдството освен това е трайно недофинансирано, и на него се гледа като на горещ картоф, който никой не иска да поеме. За тези които се решат да го направят, това е свързано с цената на прекалено много гаранции за съответната инвестиция“, заяви още Караколев. Според него трябва да се засили достъпът на кооперативите и младите фермери до финансиране и да се развие по-тясно сътрудничество с банки, финансови институции и инвеститори.

Ние очакваме, че именно Института за аграрна икономика ще изиграе водеща роля за разработване на такъв модел за финансиране било от фонд „Земеделие“ или банките “, каза още Караколев. Съвместно с Института за аграрна икономика от НОКА разработват специална методология за отглеждане на овце, която ще позволи на стопаните сами да си направят анализ на структурата на стопанствата и и да видят при какви условия те биха били печеливши и рентабилни. „Това ще е една своеобразна таблица, в коятовсеки може да въвежда своите параметри на стопанствата, например кой какво и как отглежда, след което веднага да поучава някакъв финансов ориентировъчен резултат. Така той ще добие представа дали, дадената порода животни и начина им на отглеждане със съответните приходи и разходи води до нещо  устойчиво“, поясни Караколев. „Ние ще направим един вид софтуерен инструмент, в който да се въвеждат параметрите на всяко отделно стопанство. Това не са нови неща, но за нас определено ще е предизвикателство , защото до сега не сме правили подобно нещо“, допълни и доц. Божидар Иванов