сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Синдикалисти отчитат драстично поскъпване на стоките от първа необходимост

От КНСБ очакват до края на годината хлябът да поскъпне до около 2 лева за килограм

Икономическата логика показваИкономическата логика показва

За една година олиото е повишило цената си с цели 43%, информира БНР, позовавайки се на проучване на КНСБ. Проучването направено в периода между 26 август и 1 септември е показало поскъпване и на други стоки от първа необходимост.
Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в началото на есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка.

Според експртите средната цена на олиото към началото на месеца е достигнала до 3,86 лева за литър при при 2,70 лева през септември миналата година
Най-висока стойност на средната цена е регистрирана в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв. Освен това синдикалистите очакват цената на килограм хляб до края на годината да достигне около 1,80 лв.- 2,00 лева.

Цените на някои зеленчуци като краставиците (+36%) също се повишават драстично. От КНСБ считат, че темповете на изменение на жизненонеобходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище.

От друга страна минималната работна заплата расте от началото на годината с 6,6 на сто, но с повишаване на инфлацията на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да се запази покупателната способност на близо 502 хиляди души, които са наети на тази заплата.