четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Скитащи коне изправят на нокти шофьорите в Пазарджишко

Как полицията намира дрога и незаконно оръжие, а не може да открие стопаните на скитащи животни, питат се водачите

Скитащи коне почти всекидневно изправят на нокти водачи, пред чиито автомобили изскачат изненадващо току след някой завой по пътищата в Родопите. И ако се разминат само с плюене в пазвата, са късметлии. Проблемът с опасностите, създавани от пуснатите на воля четириноги се коментира от години, в последните дни – особено разгорещено, след като поредният човек пострада тежко при такъв инцидент, пише “Пазарджишка Марица”.

В ранния следобед в събота мъж от Пещера се движил с лек автомобил „Пежо“ на пътя между Пещера и Пазарджик. Внезапно през пътното платно изскочили коне и мъжът предприел маневра, за да не удари животните. Той загубил управлението и контрола над автомобила и се озовал в канавката. Пострадалият е транспортиран и настанен в областната болница с различни фрактури и наранявания в областта на гръдния кош, съобщиха от Областната дирекция на полицията. Следва стандартното изречение: На мястото е извършен оглед, води се дознание.

Какво обаче ще последва от това, е важният въпрос, на който, оказва се, маса хора очакват адекватен отговор. Защото социалните мрежи преливат от предупреждения за коне, крави и телета по планинските пътища. Има ги не само по шосетата в община Пещера, а и в Ракитовска и Велинградска общини. Една от последните поредици снимки на потребители показваше няколко коня и каруци по Чепинското дефиле – един от най-трудните и най-натоварените маршрути в региона. Но навсякъде в планината, както се знае – ситуацията е по-сложна, видимостта – по-слаба. И заради завоите, и заради по-лошото време с валежи и мъгли.

„От средата на януари редовно подавам сигнали на дежурния в полицията-веднъж при нормална пътна обстановка, друг път при мъгла с видимост 0,5 метра в 6:30 сутринта по тъмно, при силен дъжд – щяхме да се натресем едни в други опашки от по пет-шест коли и камиони- и точно в дъжда безстопанствените коне с вързани предни крака! – пише Елка Николова в групата „За Община Пещера“. – Много интересно! От полицията ми казват, че нямат марки и не могат да разберат кой е собственика! Лек въпрос- ако аз карам автомобила си без номера в нарушение ли съм или не? И така… до някой си февруари, когато приятелско семейство катастрофира, слава Богу се разминаха само с няколко хиляди лева ремонт-последва жалба към кмета и съответно на сайта на общината – заповед. До тук добреее, обаче се оказа, че безстопанствени коне са и неграмотни – не могат да четат. Искам да попитам (вече след втория инцидент) КОЙ ще понесе отговорност за тази катастрофа? КОЙ ще плати на близки и роднини безсънните нощи и стреса? КОЯ е ситуацията, която ще накара отговорните да вземат мерки? – цял автобус с деца, техни роднини, те? Какво трябва да СТАНЕ? Да не могат да се справят с пет коня на кръст? Жандармерия ли трябва? Това са коне, а не мухи? Как намират наркотици, а не могат да намерят конете къде спят? Чакаме адекватни мерки този път, защото при още един инцидент наистина ще се окажат управляващите в безпомощност!“.

Малка, но важна неточност в коментара на Николова е, че това далеч не е само вторият инцидент, причинен от скитащи животни по родопските пътища.

Коне, оставени без надзор, станаха причина за пътен инцидент, гласи съобщение на полицията от 6 ноември 2017 година. Катастрофата е станала около 21.00 ч. на пътя от Велинград за Пазарджик. Движещият се по пътя камион „Ивеко“, управляван от 44-годишния А.Т. – жител на благоевградското село Кавракирово се блъснал в два коня. Животните се намирали на пътното платно, като единия от тях се блъснал и в насрещно движещо се „БМВ“ с водач М.К.- 25г. от Костандово.

Двете животни са загинали, а по возилата са нанесени значителни материални щети. Алкохолните проби и на двамата шофьори са отрицателни. На местопроизшествието е извършен оглед, образувано е дознание.

Надали е необходимо да припомняме и други инциденти, станали заради животни по оживените шосета, много са.

Година по-късно Михаил Алексиев, общественик от Велинград, направи анкетно допитване за това кое кара местните да се чувстват неспокойни в собствения си град.

„Нарушаването на нощната тишина и спокойствието на гражданите, вследствие на използване на музикални уредби над нормите за шум и след позволеното от общинската наредба време от хотели, ресторанти, махала Анезица и други места е проблем на 33,7% от гражданите, незаконното изсичане на дървета около и в града, уличните кучета, свободно пуснатите коне и липсата на зоополиция – 31,5%“, гласи цитат от проучването.

И не е съвсем вярно, че нищо не се прави, но явно се иска повече.

През октомври 2017 година от Община Велинград се заканиха че ще конфискуват безстопанствените коне. Поводът тогава беше друг – превантивни мерки срещу разпространението на болести. Местната власт и ветеринарите оповестиха, че животните без надзор и задължителната индентификация – чипове, с които да се установи здравния им статус и към кой животновъден обект са регистрирани, се конфискуват и се умъртвяват. След няколко дни кметът на курорта Костадин Коев дори заплаши с прокуратурата стопаните на скитащи коне, след като два жребеца бяха заснети да пасат на стълбището пред входа на читалище „Отец Паисий“ в един от най-оживените райони на града. Градоначалникът съзря в това опасност от дискредитиране на Велинград като СПА-столица. Съпротивата на кметския екип обаче май си остана само до заканването.

Седмица по-късно кметът на Сърница Неби Бозов забрани пускането на всякакъв вид добитък в селскостопанските земи, както и свободното им пашуване и движението на добитък по републиканските и общинските пътища, площадките, парковете и градините. Подобна заповед се издава всяка година в края на есенния и началото на зимния сезон за опазване на зелените площи и декоративна растителност и най-вече предотвратяване на свободното движени на домашни животни. Главно заради животни, оставени без надзор, защото често има случаи на пуснати на свобода коне. Това е предпоставка за пътни инциденти и такива има регистрирани на територията на община Сърница. Затова сме издали тази заповед и ще налагаме съответните санкции, съвместно с органите на реда, при констатиране на нарушения коментира Бозов. Предвидените в нормативната уредба глоби са от 50 до 1000 лева.

А след още една седмица три скитащи коня без чипове бяха умъртвени от ветеринар в Пещера по хуманен начин, а новината предизвика противоречиви реакции. Едни одобряваха крайната мярка, други жалеха животните. Всъщност евтаназията беше пак по заповед на кмета на общината Николай Зайчев, издадена срещу безобразията на животновъди в родопския град и заради риска някой да пострада. Документът излезе, след като крави и жребци бяха засечени да пасат дори на обновените детски площадки. Пещера беше и първият град в региона, в който бе нает ловец на безпризорни коне, беше определен и „арест“ за добичетата хванати в нарушение, бяха определени наказателни такси за престоя освен глобите.

Вероятно подобна заповед и подобни опити за справяне с проблема има и в Ракитово.

Виктор Павлов