сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Сключиха първата сделка за руско зърно с помощта на блокчейн технологиите

Автоматизацията на процеса на сключване на сделките и изполването на електронни карго документи са сред плюсовете на технологията

През миналата седмица беше сключена първата сделка за продажбата на зърно от Черноморския регион на основата на блокчейн технологиите, информира UkrAgroConsult позовавайки се на съобщение от Refinitiv Russia Commodities.

„На 12 ноември 2018 г. между компаниите  Solaris Commodities и Trans-Oil International беше сключен  първият  smart-контракт за 25 хил. тона руска пшеница за доставка в периода  10-20 декември  2018 г. на FOB Новоросийск на основата на блокчейн технологиите”, се казва в съобщението.  Информация за цената на товара не се разкрива.  Процесът на сключване на договора и потвърждаване на реализацията му е бил съпроводен от независим одит от страна на компанията  Oracle . Организатор  на сделката е била компанията CEREALIA- блокчейн платформа за търговия със зърно. Процесът на изпълнение на контракта е бил разбит на няколко стадия, в който се определят действията на всеки един от участниците. Според шефа на компанията Андрей Григоров, блокчейн технологиите могат да осъществят истинска революция в търговията със зърнени култури. Някои от основните плюсове според него са използването на цифрови подписи и  на електронни карго документи и автоматизацията на иьпълнение на целия процес на договарянето.

В бъдеще се предвижда блокчейн платформата да предлага възможности  за плащане на товарите в съответните национални валути на участниците в сделката, както и привличане на нови източници на финансиране.

NivaBG.com