събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

След споразумение с правителството, полските фермери вдигнаха блокадата от границата с Украйна

Данъците за полските фермери остават на нивата от миналата година

 

След постигнато споразумение с правителството, полските фермери вдигнаха блокадатта на границата с Украйна, информира авторитетното издание POLITICO. Постигнатото споразумение подписано от новия полски министър на земеделието Чеслав Сикерски отговаря на финансовите искания на производителите, но не включва забрана на украинския внос на земеделска продукция. На фона недоверие към постигнатото в края на декември споразумение, протестът на земеделските производители беше подновен в средата на миналата седмица.

Фермерите обвиниха новото полско правителство, че не успява да ги защити от украинския внос на зърно, но също така поискаха серия от мерки за финансова подкрепа. Сделката от събота най-накрая изпълни тези финансови изисквания – които включват стартиране на субсидии за производство на царевица, поддържане на селскостопанските данъци на нивата от 2023 г. и увеличаване на преференциалните заеми за ликвидност – без обаче да включва ограничения върху вноса от Украйна.

От полското министерство на земеделието заявиха, че мерките предвидени в споразумението ще се приложат след приключване на законодателния процес и получаване на одобрение от Брюксел.

Брюксел готви пълна забрана за вноса на някои украински продукти

Въпреки отмяната на блокадата, протестиращите фермери заявиха, че „най-важното“ искане сега е „да се ограничи притокът на стоки от Украйна“. Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски каза пред полските медии в петък, че ще поиска ограничаване в целия ЕС на продукти като захар, яйца и птиче месо от Украйна.

„Този внос расте по начин, който заплашва конкурентоспособността на сектора на ЕС, включително полското птиче месо и производството на захар“, заяви Войчеховски.

Изданието припомня че еврокомисарят по земеделие вече се сблъска с други членове на Европейската комисия относно пълната либерализация на търговията с Украйна, която изпълнителната власт на ЕС се очаква да препоръча още следващата седмица.

„Украйна е такава страна, че те просто искат да вземат, да вземат, да вземат и да не върнат нищо“, каза Роман Кондров, един от лидерите на протеста, пред POLITICO , предупреждавайки за рисковете от допускането на страната да се присъедини към ЕС без ограничения.

Междувременно продължава протестът на полските превозвачи тъй като искат правителството да прекрати споразумение между ЕС и Украйна, което либерализира правилата за пътен транспорт в опит да помогне на украинската икономика, осакатена от руската инвазия.