четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Словения ни даде пример, как се прави успешен кооператив

С европейска помощ "Евросад" е създал една от най-големите градини, снабдени със система срещу измръзвания

Жига Миколич

Като част от посещението ни в Словения в началото на месеца бе включена визита в един от най-големите местни кооперативи, и никак не случайно той беше разгледан и от по-голяма част от земеделските министри на страните от ЕС, защото както подчерта и словенският домакин земеделският министър Йежи Подгоршек, страната му може да послужи за пример в сложната ситуация в резултат на пандемичната обстановка тъкмо със своите кооперативи.

Министрите на земеделието на страните от ЕС на посещение в “Евросад”

В Словения има около 60 кооператива, обединени в национална асоциация , и един от тях, който успешно комбинира производството и преработката на плодове и зеленчуци е”Евросад”. Кооперативът отглежда предимно ябълки и праскови, а отскоро и зеленчуци. Обработва около 500 хектара земеделска земя, от които 200 хектара са със зеленчуци. От плодовете отглежда основно ябълки и по-малко круши, праскови сливи, череши и ягоди. Част от трайните насаждения са Снабдени със система против измръзвания и напоителна система. Те обхващат 55 хектара площи, като това е най-голямата градина в Словения и една от най-големите в Европа, снабдени с подобни системи.

55 хектара от градините на “Евросад” са покрити със система за напояване и защита от градушките

“Ние произвеждаме предимно ябълки, а преди 15-20 години производството им е достигало дори до 80%, но днес вече отглеждаме и други плодове, защото иначе не можем да присъстваме толкова дълго време на пазара само с една или две култури”, казва Жига Миколич мениджър “Продукция” в компанията. Благодарение на това че отглеждат повече плодове производственият цикъл започва през април с ягоди и приключва през ноември с прибирането на ябълките. С увеличаване на обработваемите площи от кооператива е трябвало да се съобразят с някои рестрикции, въведени от държавата и свързани с отстоянието на овошните градини до сградния фонд. Друг основен проблем пред тях е справянето с болестите по растенията, тъй като въпреки че получават не малко субсидии, именно борбата с болестите е изключена от финансова подкрепа от страна на държавата.

Водата за напояване на растенията вземат директно от наблизо преминаващата река Сава, като само за нуждите на системата срещу измръзвания на денонощие са нужни 22 хил. кубични метра вода. Тя се активира автоматично, и само през тази година е влизала в действие в пет случая. При възникване на условия за измръзвания, системата разпръсква вода към растенията, което позволява изравняване на температурата и предотвратява измръзванията. Изградена е с финансиране от европейските фондове.

“Евросад” функционира освен като кооператив и като холдинг, в който влизат още две компании. Любопитен е фактът, че в кооператива влизат не само конвенционални, но и биопроизводители. “Продукцията ни не е предназначена само за словенския пазар, но също така изнасяме и за пазарите на цяла Европа и Средния Изток”, казва още той.

Подобно на други компании в условията на пандемията най-големите трудности които изпитват са свързани с транспорта и намаленото потребление заради спад в платежоспособността на хората. “Храната е стока която не може да се транспортира прекалено дълго месец или два, а трябва да стигне до местоназначението си в рамките на няколко дни, ето защо затворените граници определено бяха най-сериозния проблем пред нас тази година” сподели още Жига. Освен директна продажба на плодове и зеленчуци, от “Евросад” произвеждат още различни плодови сокове, като може би най-известният им продукт е ликьор от круши, който през миналата година е получил златен медал на специализирано изложение в Лондон. Част от работата им е и да подкрепят социални домове, детски градини и училища в цяла Словения.