НОВИНИ

Словенски винари създадоха първото вино на тъмно

Реколтата се прибира с очила за нощно виждане, а виното ферментира по френски метод

Майстори винопроизводители от Словения създадоха първото вино което не само се съхранява, но и се дегустира изцяло на тъмно, информира порталът bruketa-zinic.com. Идеята е на словенската изба Radgonske Gorice е провокирана от твърдението, че излагането на виното на светлината води до поява на така наречените „светлинни аромати“.

Това вино е уникално заради процеса на производство. Очилата за нощно виждане се използват за прибиране на реколтата, ротация на бутилките и опаковане. Виното се оставя да отлежава две до три години в пещерата Горня Радгона в Словения, без никакъв досег до светлина. Словенците наричат този метод на производство Crafted by Darkness.

След като бъде извадено от пещерата, виното е защитено от абсолютно черна бутилка във вакуумна опаковка. Виното носещо името Untouched by Light е направено изцяло от грозде сорт „Шардоне“ чрез използване на френския метод за ферментация на виното в бутилката. . „Първата реколта 2016 е изключително свежа, плодова и цитрусова с послевкус на зелен чай и мента.  Много деликатни мехурчета придават кремообразност на виното, казва Пиер-Ив Борнериас от Института по енология на шампанското.  Виното е наградено ребърен медал от Decanter и златен медал от Glass of Bubbly и доби широка популярност  от САЩ чак до Япония. Тези дни беше пусната втората реколта от 2017 г., предлагана в ограничен брой от 2000  бутилки, налични на bzconsortium.com в САЩ.

Винарна Radgonske Gorice има 169-годишна традиция в производството на пенливо вино и е отворила  врати във времената, когато Словения е била част от австроунгарската империя. Впоследствие избата става собственост на семейство Бувие, което е с корени от Франция и Швейцария.