петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Смяната във фонд „Земеделие“ в 12 без 5 -какво означава за фермерите?!

Новият изпълнителен директор на фонда е също толкова неизвестен, колкото беше и старият

Те ще бъдат разгледани от Разплащателната агенция и всяка от тях ще получи обоснован писмен отговорТе ще бъдат разгледани от Разплащателната агенция и всяка от тях ще получи обоснован писмен отговор

Осведомяването на обществеността с кратко и лаконично съобщение за смяната на ръководството на ДФЗ , далеч след края на разумния поне за държавната администрация срок на работния ден без съмнение събужда доста въпроси не само сред земеделските среди. Да, това би било нормален ход за всеки нов екип на земеделското министерство , както го е доказала и практиката. Един от първите въпроси, с които беше посрещнат и министър Иван Иванов от страна на медиите беше именно за това, дали ще се смени ръководството на ДФЗ. Досега той винаги отговаряше, че бившият вече шеф на фонда Борис Михайлов работи добре. В краткия си престой начело на една от най-щекотливите организации, свързана с разпределянето на милиони левове и евро демонстрира макар и неразпознаваем за сектор известна откритост с дадените няколко отчетни брифинги, в които уверяваше, че се работи открито за наваксване на забавяния в обработката на изостанали проекти.

В това че във фонда „се работи по график“ ни увери и земеделският министър само часове преди смяната на Борис Михайлов с Николай Каварджиклиев. Вярно, че още преди да поемат властта, сегашните управляващи определиха фонд „Земеделие“ като „държава в държавата“ със собствен бюджет в която дори министърът не знае какво се случва. Вярно е също така, че земеделският производител свързва работата на фонда точно в качеството му на разплащателна агенция и спазването на тяхната финансова библия“- така нареченият индикативен график за плащанията. И въпреки неговата условност, той се приема като нещо задължително. Смяната идва точно със старта на новата кампания в безпрецедентни условия на пресичащи се най-различни кризи. Отгоре на всичко в ситуацията на военен конфликт в непосредствена близост до страната ни, който поставя въпросителна за каквито и да са краткосрочни или дългосрочни перспективи. И ако се окаже, че кампанията бъде забавена пак заради закъснения в прослолутите очертавания, които са в основата на получаването на каквото и да е финансиране, то едва ли ще се приеме положително и от без това отслабения откъм ликвидност земеделски сектор.

Само може да се гадае за причините за тази промяна. Дали все пак има някакви проблеми в работата на фонда, за които обществото не е осветлено? Не дай си боже да има проблеми с дейността му като разплащателна агенция. Само можем да гадаем защото министерството отказа публичен достъп до резултатите от извършените одити на ДФЗ от български и европейски одитни органи. Появиха се информации за слаб интерес и провал на мярката за младите фермер.и За новият шеф на фонд „Земеделие“ Николай Каваржиклиев се знае също толкова малко, колкото се знае и знаеше и за неговия предшественик Борис Михайлов. Кратката проверка в мрежата показва, че той е бил собственик и управител на застрахователната компания „Уника“АД, като е бил съдружник още във фирма „Паста плюс“ ООД и член на Съвета на директорите на летище София. Управляваната от него застрахователна компания е била партньор, изпълнител или подизпълнител в 20 проекта по Оперативните програми 2014-2020 г, като е получила 63 125 лева по две обществени поръчки. Не е налице участие в проекти по селската програма.

Дали фондът ще продължи да работи безоблачно, и колко време ще се задържи Каваржиклиев начело ще покаже близкото бъдеще. Фермерите обаче си чакат помощите по график. А понякога приличат на малко дете, на което му е отказан сладоледа, и стават доста кисели ако не го получат на време и по график.