понеделник, април 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Собственик на верига за дюнери си поиска пилешкото със салмонела

Той бил посъветван от ветеринари, че, за да покрие част от загубите си, може да преработи задържаното месо

434
Гардоприм Плюс Голд

Вносителят на полското пилешко месо със салмонела Аладин Харфан, собственик на едноименната верига за дюнери,е поискал да насочи за преработка във фабриките на „Бони Холдинг“ 30 тона от възбраненото месо. Той бил посъветван от ветеринари, че, за да покрие част от загубите си, може да преработи задържаното месо в пастет, кренвирши или други пилешки заготовки, които да се реализират в търговската мрежа, пише “Марица”.

Аладин Харфан е отправил молба за освобождаване на месото до директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. Няма законово основание обаче това да се случи.

Щом един продукт е влязъл в графа странични животински продукти /СЖП/, това означава, че е забранено да се предлага за консумация от хората. В момента подготвяме писмо с отказ да освободим месото, коментира д-р Янков.
Собственикът Аладин Харфан отговорил сопнато на репортерите от медията. Според него не е направил нищо лошо.

След като пилешкото със салмонела е конфискувано от склада му в Цалапица, то се съхранява в специален склад за СЖП. По принцип подобни продукти се насочват или за унищожение към екарисаж, или за направа на кучешка храна. Според европейски регламент № 1069/2009 СЖП и техни производни не са предназначени за консумация от човек. Регламентът установява правила за предотвратяване и свеждане до минимум на рисковете за човешкото здраве и здравето на животните и осигуряване на безопасността на хранителните вериги на хората и животните.

За 2019 г. у нас е внесено над 100 тона заразено със салмонела пилешко месо от Полша. В Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ са получени близо 20 нотификации от Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи RASFF. Опитите в България да се внася такова месо продължават. Преди два дни БАБХ спря три пратки с близо 50 тона салмонелно замърсено пилешко от Полша.

NivaBG.com
Виктор Павлов