сряда, юли 8, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Изкупните цени на гроздето за реколта 2012 ще са около 60-80 стотинки за килограм за Мерло и за Каберне.
ЛозарствоНОВИНИ

Софтуер помага на австралийски фермери да бюджетират напояването на лозите

Изкупните цени на гроздето за реколта 2012 ще са около 60-80 стотинки за килограм за Мерло и за Каберне.

Правилното определяне на бюджета е от важно значение за рентабилността на винопроизводителите

Австралийската компания Riverina Winegrape Growers предлага на местните винопроизводители специализиран софтуер, който им помага правилно да определят нужния им бюджет за напояване на лозовите масиви, съобщава порталът Winetitles Media.  Ценообразуването на водата използвана за напояване на лозите се очаква да остане ключов фактор за рентабилността на фермерите с оглед на застоя на цените на гроздето на пазара.

От Riverina Winegrape Growers насърчават винопроизводителите внимателно да следят бюджетите си за напояване, с оглед и на продължаващата тенденция за засушаване. Софтуерът позволява на винопроизводителите да направят баланс на разходите за напояване, съобразно изкупните цени на гроздето, предлагани от регионалните винарни.  Това би им позволило да разберат каква е рентабилността на всеки от лозовите масиви още преди реколтата през новата година. „Ние можем да помогнем на фермерите с указания за ползването на необходимия им софтуер, който е свободно достъпен и лесен за ползване. Инструментите за бюджетиранена използваната вода за напояване са разработени в условията на дългогодишни периоди на суша, и са актуални особено за винопроизводителите, които трябва да купуват вода за напояване’, казва главният изпълнителен директор на компанията Брайън Симпсън.

Така например ако винопроизводителите знаят  на какви цени ще продават реколтата си, могат да изчислят с негова помощ, при какви цени на водата производството ще остане рентабилно и ще им донесе печалби.  При минимална изкупна цена от 500 австралийски долара на тон грозде според него, разходите за вода на хектар лози достигат до около  2 250  долара.  При добиви от 14 тона грозде на хектар, разходът би се равнявал на 160  долара на тон без да са включени разходите за изпомпване, за доставка и други фиксирани такси. Ако се прибавят и те, разходите биха надминали 200 долара за тон което би означавало, че за някои бели винени сортове, делът на разходите за вода ще надминат 50% от стойността на произведената продукция.  „Искаме винопроизводителите сами да определят бюджета си за напояване, а не само да произвеждат грозде на загуба”, добавя той. Ето защо винарните биват насърчавани да обявят по-рано изкупните си цени, за да могат фермерите по-рано да определят своите бюджети за напояване.

 

NivaBG.com