петък, юни 24, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Сомелиери създадоха първият визуален език на виното

Не можем да си представим съвременната комуникация без изпращането на всякакви анимирани или рисувани символи, които се изразяват настроения и мисли. Сега и винената индустрия се присъединява към съвременната комуникация променяйки езика на виното.

За да осъвременят винения език, група сомелиери на британския електронен магазин Noble Rot създадоха визуален винен език в стил емоджи, съобщава ruralnewsgroup.co.nz.

Въз основа на опита на тримата сомелиери в продажбата на вино, системата се стреми да опише „вино без думи“, използвайки емоджи графики, за да предаде различните елементи на вино. Те включват структурните компоненти сладост, киселинност, тяло, дъб и финал, оценени от 0 до 5, широка гама от характери на аромат/вкус и съвпадения на храната. Системата е предвидена като инструмент за обучение и достъпен начин за винопроизводителите да комуникират за своите вина с потребители и търговци.

„Основното предизвикателство при комуникирането на атрибутите на виното с помощта на думи е сложността на езика, използван за изразяване на това, което има в бутилката“, казва един от създателите на визуалния език Мачей Зимни. Той смята, че езикът, използван от рецензентите на вино, често е твърде личен или неясен, за да бъде смислен за потребителите, докато официалните бележки за дегустация са твърде сложни за разбиране на новите потребители на вино.

Според него визуалното описание на вината, което е разбираемо навсякъде по света има редица предимства пред писмените като представя съдържанието на дадена бутилка вино по модерен визуален начин и спестява време за индентифициране от страна на потребителите на отделните компоненти на виното като нивата на киселина.

Като образователен инструмент новият визуален винен език наречен Wine-oji е създал визуални профили на класическите винени стилове от Нова Зеландия и света, за да „гамифицира научаването за регионални профили на вкус на вино. Той може да се използва както при винени дегустации в избата, така и за обучение на персонала. „Профилът Wine-oji помага на пиещите вино да идентифицират индивидуални аромати или вкусове без натиска да отгатнат неправилно характеристиките на виното, което прави целият процес по-ангажиращ и забавен“, казва в заключение сомелиерът.