неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Спад в поголовието от едър рогат добитък в ЕС

В страните членки на Общността се отглеждат 8,6 млн. броя едър рогат добитък

Схемите за директни плащания и национални доплащания са насочени към активни земеделски стопаниСхемите за директни плащания и национални доплащания са насочени към активни земеделски стопани
Гардоприм Плюс Голд

От началото на годината в ЕС се регистрира спад с 1% в броя на едрите рогати животни до 8,6 млн., съобщава UkrAgroConsult, позовавайки се на данни от Съвета за развитие на селското стопанство. Значителното увеличение в броя на животните в Ирландия не успя да компенсира техния спад в страни като Полша,Франция, Белгия и Холандия. В същото време се отбелязва увеличение с 3 килограма в теглото на животните за клане, което е дължи на факта, че при недостиг на храна фермерите са преминали към концентрирани фуражи.

Производството на говеждо месо в ЕС през първите четири месеца на годината е достигнало до 2,6 млн. тона, което е незначителен спад с 0,2% спрямо аналогичния период на 2018 година. Засушаването и горещините от юни насам ще окажат  както се очаква влияние върху производството на говеждо месо. Според данните на Rabobank увличение в теглото на животните за клане се е наблюдавало в Германия, Швеция Дания и Полша. Експертите очакват и през следващите месеци да се запази високото ниво заради това, че очакваното поскъпване на фуражите може да окаже натиск върху фермерите да увеличат темповете на угояване на животните.

NivaBG.com