сряда, февруари 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Спад в цената на царевицата очакват експертите на ССБ

Световното производство остава изключително високо

Заради липсата на валежи земеделските производители не постигнаха очакваните добивиЗаради липсата на валежи земеделските производители не постигнаха очакваните добиви
983Четения
NivaBG.com

„Ако климатичните условия се запазят добри и при очакванo  изключително високо световно производство, не изключвам тенденция за спад в цените  през следващите месеци”, каза на пресконференция днес главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов. Към края на април цената на царевицата в Украйна е 174 долара на тон, Франция-186 долара на тон и САЩ-165 долара на тон. На годишна база цената на царевицата на тези пазари е спаднала с между 11 и 19%.

Реколтата от царевица в глобален аспект остава над милярд тона, като последното увеличение в оценката на експертите от Международния съвет по зърно е незначително-само 3 млн. тона.  Така в САЩ реколтата се очаква да надмине миналогодишната с 5 млн. тона, достигайки до 371 млн. тона, за сметка на производството в Украйна и ЕС, за което се прогнозира спад. „Цифрите за царевицата на този етап са доста предварителни, тъй като реколтата се прибира през септември, и до тогава може да се очаква различни климатични фактори да окажат влияние”, коментира още той.. Васил Симов  не изключи възможността предвид очакваните по-слаби добиви от царевица в ЕС и добрите количества при пшеницата, фермерите да се насочат към използване на пшеница за фуражи.