петък, декември 4, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Спекулации и въпросителни около новия състав на ЕК?

Габриел поема образованието ,Хоган -търговските отношения, земеделието -под въпрос

Хиляди на земеделски стопани протестираха в Брюксел срещу ниските цени на продукцията им.Хиляди на земеделски стопани протестираха в Брюксел срещу ниските цени на продукцията им.
632Четения

В интернет вече циркулира списък с имената и ресорите на новите комисари, според  който Мария Габриел най-вероятно ще отговаря за образованието и културата, а сегашният комисар по земеделие Фил  Хоган за търговските отношения. Друг о сегашните комисари Вера Юрова би трябнало да отговаря за защита на потребителите.  Слисъкът беше публикуван на 7 септември 2019 г. от базираната в Брюксел “Агенция Европа” , която според  “Дневник” е един от “относително достоверните източници” що се касае до случващото се зад кулисите в ЕК.

Междувременно БНР съобщи, че официални източници на Брюккел не са потвърдили изнесения списък. От кабинета на Урсула фон дер Лайен заявиха за „Хоризонт“, че не желаят да коментират интерпретации по медиите и ще представят окончателното разпределение на ресорите във вторник. Говорител на настоящия председател на Еврокомисията допълни, че все още нищо не е решено.

Електронното издание на “Билд”, което публикува разбивка на постовете в новата ЕК, според  която консерватори и социалдемократи ще получат по осем места, а останалите ще си разпределят представители на по-малките групи в ЕП, твърди, че не е ясно дали сряганият за нов  агрокомисар Януш Войчеховски  ще заеме поста, тъй като е разследнан от ОЛАФ за неправомерно направени разходи за транспорт в качетвото му на евродепутат между 2004 и 2014 г.