вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Сривът на турската лира оказва натиск върху търсенето на пшеница от Черноморския регион

Повишените мита за експорт на руско зърно също оказват влияние върху търсенето

Наблюдаваният в последните седмици срив на турската лира оказва сериозен натиск върху търсенето на пшеница от Черноморския регион информира UkrAgroConsult. Ситуацията с турската валута практически доведе до замиране на търговията с руска пшеница от региона на Азовско море. Стремителния спад в курса на лирата започна след решението на централната банка на страната да намали лихвения процент от 16 на 15 при инфлация от 20%, като в последните дни падна до исторически минимум от 13,8 лири за долар. По информация на „Ройтерс“ пък в Истанбул се извиха опашки за евтин хляб.

Според търговци натиск върху търсенето оказва и наличието на големи партиди руска пшеница в турските зърнохранилища, което дава предимство на износителите, които по-рано са успели да складират зърно в складове в южната ни съседка. За периода от 8 до 14 декември аграрното министерство на Русия въведе експортно мито за зърното от 84,9 долара за тон, което е най-високото му ниво от началото на юни насам.

Скъпият товар на малотонажни партиди пшеница пък допълнително засили позициите на износителите, успели да реагират по-рано и да избегнат повишаването на експортните мита. Ставките за товар на пшеница по маршрута от Азовско до Мраморно море се увеличиха до 60 долара за тон.