понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Ст. Апостолов: Площите за биоземеделие през тази година са се увеличили с 35%

Очакваме биопроизводителите да бъдат включени в новата наредба за обществените поръчки

 

„За пръв път от 2017 година имаме сериозно увеличение на площите за биоземеделие и то от 35%. Увеличението идва основно от ръста на биоживотновъдните ферми. Нека да видим официалните данни, но през тази година се наблюдава например почти тройно увеличение на броя на говедата, отглеждани по биологичен път, има и голямо увеличение на броя на овцете. Това след себе си води и до увеличаване на производството на биологична продукция- месо и мляко което ще позволи предлагането на по-пълна гама от продукти в магазините и при обществените поръчки“, заяви пред представителите на медиите д-р Стоилко Апостолов, председател на фондация „Биоселена“ и съорганизатор заедно с аграрното министерство на специализирания форум посветен на биологичното земеделие, който се провежда в Пловдив.

Сред факторите стимулиращи създаването на повече биоживотновъдни стопанства е и новата еко схема, по която ще се подпомага отглеждането на биологични животни.

Що се отнася до обществените поръчки от думите му стана известно, че от финансовото министерство се подготвя нова наредба, в която секторът на биопроизводителите ще бъде включен. За тази година по думите му се очаква 2% от продуктите по обществените поръчки за доставка на храни да са биологично произведени, като се увеличават с един процент годишно. Става дума за всички обществени поръчки за приготвяне и доставка на храна и за кетъринг на институции като детски кухни, кухни в детските градини, училища, болници и др.

„Конференцията ни за пръв път се подготвя с толкова мащабна подкрепа от министерството на земеделието и ще се проведе в рамките на два дни (25 и 26 юни бел. Авт.) , в които сме поканили и гости от чужбина за да споделят техния опит“, добави още Апостолов.

Освен специализирани панели посветени на пазара на биопродукция и на проблемите пред сектора в настоящата кампания, в рамките на конференцията е включено и посещение в биологична ферма в района на Ръжево конаре

Секторът очаква и от новата учебна година да влязат промени в училищните схеми, като доставките по тях в учебните заведения на биологично произведени плодове и зеленчуци да се увеличат от 6 на 9.