понеделник, октомври 3, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Старт на жътвата в Добруджа

1,2 млн. дка с пшеница ще се жънат, очакват се добри добиви около 600 кг/дка

Започна жътвата в Добруджа. От три милиона и половина декара обработваема земя в Добруджа, около 1 300 000 е пшеницата, 800 000 е слънчогледа и около 900 000 е царевицата. „Това, което очакваме да жънем е между 500 и 600 кг среден добив за Добруджа, на места ще има килограми над 750, на места ще има под 450. Очакванията са много добри. Очакванията за цена стартираха доста добре. Добивът, който очакваме и цената, която стартира около 35 стотинки на пшеницата ще е глътка въздух за производителите”, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Тя изрази благодарността си към всички собственици на земя, които са проявили изключително разбиране към земеделците миналата година след критичните добиви и съответно ниските нива на изплатени ренти.

„Проявиха невероятно търпение и разбиране за 2020 година. Има страшно малко сътресения, винаги има хора, които отказват да разберат каква е ситуацията, но много малко хора реагираха на нивата на рентите. Това ни даде спокойствието, че няма да имаме повече задължения, които така или иначе сме натрупали” – сподели тя.

Тази година би трябвало да влезем в нива на ренти някъде между 60 и 80 лева. Все още е много рано, но ако няма сътресения и всичко върви нормално, би трябвало да се върнем на нивата от 2019 година”, посочва тя.

„Пшеницата преживя доста трудна зима, тръгна много трудно в началото на октомври поради сушата, която беше през 2020 година, факт е обаче, че заради дъждовете и заради меката зима пшеницата доста понавакса и в момента изглежда страхотно. Доста късно излязоха болестите по пшеницата, може би в началото на юни имаше фон на зараза и обичайните неприятели”, споделя Жекова.

Виктор Павлов