понеделник, септември 25, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Стартира работа българо-китайски изследователски център за аграрно и селско развитие

Работата му ще се фокусира върху подкрепа на съществуващите и планирани държавни политики в земеделието и развитието на селските райони на двете страни

Учени от Института по аграрна икономика на Селскостопанска академия и от Шанхайския университет „Джао Тонг” обявиха в края на май старта на съвместен изследователски центърза аграрно и селско развитие, съобщиха от ССА. Той ще има за задача да поставя и решава важни и за двете страни научно-практически проблеми и задачи в областта на земеделието и селските райони.

Научният център ще фокусира дейността си върху аналитични разработки в подкрепа на съществуващите и планирани държавни политики в земеделието и развитието на селските райони на двете страни и ще разработва научно-приложни проекти с доказани ползи от тяхната реализация. До момента учените от България и Китай са осъществили три съвместни проекта

Проектът за Научно-технологично сътрудничество и трансфер на технологии, по който е създаден Българо-китайски научен център за земеделие и селско развитие, е с продължителност 2 години, под ръководството на проф. Шенгуан Че – зам. директор на лабораторията за градско земеделие в университета „Джао Тонг“ и проф. Храбрин Башев от ИАИ.

От българска страна участват и доц. Светла Янчева от Аграрен университет – Пловдив, Университета по национално и световно стопанство, СУ „Климент Охридски“, а финансирането идва от Китайското министерство на науката и технологиите.