понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЗеленчукопроизводствоОвощарство

Статистика: Едва 40 процента от плодовете и зеленчуците са български

Едва 40 % от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас, са създадени в страната, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев след извършения през днешния ден Консултативен съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство. Целта на агроведомството и на сектора е за идната година съотношението сред импорт и българско произвеждане да стане най-малко 50 на 50.

След като вкара друг принцип на среща с браншовите организации – не по обособени производства, а по цялата агрохранителна верига, и през днешния ден за следващ път на министъра на земеделието Кирил Вътев се наложи да обяснява правилото, на който са поканени участниците, и да дава отговор на подозрения, че има приоритизиране на едни организации за сметка на други.

В последна сметка участниците в консултативния съвет са се обеднили към крайната цел – да се търсят механизми, посредством които плодовете и зеленчуците българско произвеждане да заемат по–сериозен пазарен дял у нас. Първата стъпка е за една година делът на създадените в България плодове и зеленчуци да нарасне най-малко до 50 на 100.