събота, юни 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Стотици животни загинаха заради горещините зад Океана

До 2020 г. ще се подпомагат овце и кози-майки само в планински райони и под селекционен контролДо 2020 г. ще се подпомагат овце и кози-майки само в планински райони и под селекционен контрол

Екстремно високите температури и високата влажност в американския щат Канас доведоха до гибелта на стотици животни, информира topagar.com. Слухове за масов мор на животните се появиха първо в социалните мрежи. Според информациите заради стрес от драстичните климатични условия са починали над 2 000 животни. На места в региона на Канзас са били измерени температури от 37 градуса и по-високи.

Оценките за жертвите на горещата вълна са само първоначални, защото според бранша жертви на екстремно високите температури са станали над 10 000 говеда, отглеждани за нуждите на месопреработвателната индустрия. В засегнатите райони на места на 13 юни дори е била регистрирана температура от 41 градуса.

Според експерти от университета на Канзас за измирането на животните е допринесло и липсата на обичайното захлаждане през нощта. Натрупването на повече такива дни е предизвикало стрес у животните и е довелодо загиването им смятат експертите.

Проблемите с горещините предизвикват загриженост и сред европейските говедовъди, като последните информации за негативно отражение на горещините върху млекодайните крави в края на миналата седмица дойдоха от Франция.