неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Strategie Grains намали оценките за реколтата от пшеница в ЕС заради срив на сеитбената кампания

Фермерите очакват падналите през есента валежи да се отразят на средните добиви

Заради срив на сеитбената кампания анализаторите от Strategie Grains намалиха прогнозата си за реколтата от пшеница в ЕС през 2024 година с 2,5% , съобщава UkrAgroConsult. Според прогнозите им реколтата от мека пшеница в страните членки на блока ще достигне през новия сезон до 122,6 млн. тона спрямо прогнозираните преди месец 122,7 млн. тона.

В анализа на Strategie Grains се казва, че падналите през есента обилни дъждове в Европа все още предизвикват сериозни тревоги сред фермерите заради това, че могат да имат негативно отражение върху потенциала на средните добиви

Анализаторите намалиха и оценката си за новата реколта от ечемик до 53,1 млн. тона спрямо прогнозираните през януари 53,4 мл. тона, което все пак надминава с 12% миналогодишното производство. Оценката за реколтата от царевица е повишена от 66,3 на 64 млн. тона, което е с 4,6% над миналогодишното производство.

Очаква се заради срива при сеитбата на есенните култури някои фермери да увеличат площите с пролетен ечемик и царевица. Излишъкът на влага в почвата е довел до забавяне на кампанията по сеитбата на пролетни култури в страни като Испания и Франция, въпреки че на ниво ЕС не са били регистрирани сериозни проблеми.