четвъртък, септември 24, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Strategie Grains намали прогнозата си за реколтата от мека пшеница в ЕС

selfp

Лошите климатични условя ще доведат и до по-слаб експортен потенциал

596Четения

Анализаторите на Strategie Grains намалиха прогнозите си за производството на мека пшеница  и ечемик в ЕС през 2019/20  стопанска година заради засушаването в Централна и Източна Европа, както и заради дъждовете във Франция и югозападните региони на ЕС. Това с ъобщава „Зерно Онлайн”. Реколтата от мека  пшеница се прогнозира на 142,8 млн. тона, което е с 1,1 млн. тона под оценката през май, но с 12% над нивото на производството  през текущия сезон.

Производството на ечемик през 2019 година се очаква да достигне до 59,6 млн. тона което е със 700 хил. тона под прогнозата от  май, но надвишава със 7% реколтата от текущата стопанска година.

Причина за намаляването на оценките са влошените климатични условия в Европа, което е довело до влошаване качеството на посевите. Според метеоролозите  се очаква сухо лято в Испания, големи части  от Източна Европа, Балтийските страни, Полша и частично в Германия. През този месец от Strategie Grains повишиха с 500 хил. тона оценката си за реколтата от царевица  до 63,4 млн. тона.

Освен това експортният потенциал на страните от ЕС  на мека пшеница към трети държави е намален до 22,1 млн. тона, което е с 1,1 млн. тона под прогнозата от предходния месец. Според повечето експерти европейската пшеница няма да е голяма конкуренция на външните пазари като се очаква повишаване на конкуренцията от страна на Украйна, чийто експортен потенциал се очаква да се увеличи, защото благодарение на прогнозираните високи средни добиви, реколтата от мека пшеница в страната може да достигне до 25,9 млн. тона (+8,4%).

 

 

NivaBG.com