неделя, април 5, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Strategie Grains повиши оценките си за производството и експорта на мека пшеница от ЕС

Анализаторите очакват високите средни дови във Франция и Великобритания да компенсират по-слабото производство в страни като България

selfp
572
Гардоприм Плюс Голд

Анализаторите на Strategie Grains рязко са увеличили прогнозата си за производството и експорта на мека пшеница от ЕС, съобщава UkrAgroConsult. Причина за това станаха повишените оптимистични очаквания за реколтата във Ф ранция и Великобританя и все по растящата конкурентноспособност на европейската пшеница  на международните пазари. Така производстввото на пшеница в текущия сезон се очаква да достигне до 142,9 млн. тона, което е с 2,5 млн. тона над юлската прогноза и с 12% над реколтата от предходната година. Подобна оценка идва на фона на особено   горещото и сухо лято, „Производството на мека пшеница в България е по-слабо от очакваното, но средните добиви във  Франция и Великобритания са толкова високи, че това ще компенсира по-слабите добиви в югоизточната част на континента”, се казва в анализа на Strategie Grains. В прогнозата е включена преразгледаната оценка за френското производство, което вече се прогнозира да достигне до 39 млн. тона.

Що се отнася до производството на ечемик, анализаторите повишиха оценката си с 1,2 млн. тона до 60,5 млн. тона, което е с 9% над миналогодишното ниво, което отново се дължи на производството във Франция и Великобритания. Увеличението на прогнозата за реколтата от царевица с 0,5 млн. тона до 62,3 млн. тона отразява отличните условия в Източна Европа което ще компенсира загубите заради сушата в страни като Германия, Франция и Полша.

Прогнозата за експортния потенциал от мека пшеница  е увеличена с 2,9 млн. тона до 24,8 млн. тона. През 2018/19 година страните от ЕС са изнесли 21 млн. тона мека пшеница. Освен това понижаването на цените  в Западна Европа е направило  меката пшеница по-конкурентноспособна включително и на черноморската. „Това е довело до две последици за пазара. Първо украинската пшеница загуби своята конкурентноспособност, и второ европейската пшеница гони по конкурентноспособност руската”, се казва още в анализа. Според данните на ЕС експорта на мека пшеница от началото на сезона изостава спрямо миналогодишните темпове на 30%, но според анализаторите не са отчетени митническите данни от всички страни членки. Освен това тласък върху експорта на пшеница може да окаже и повишеното и търсене за производството на фуражи, и това също да допринесе за стопяване  на запасите.

NivaBG.com