понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Strategie Grains повиши своята прогноза за реколтата от пшеница в ЕС през тази година

Експертите са отчели по-лоши климатични условия за развитие на посевите в Източна Европа

Това прогнозира гл. ас. Искрен Манковски - селекционер на пшеница в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево.Това прогнозира гл. ас. Искрен Манковски - селекционер на пшеница в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево.

Експертите от Strategie Grains повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница през текущата стопанска година, информира „Зерно Онлайн“. В сравнение с предходния месец през януари оценката им беше повишена с 1 млн. тона до 127,7 млн. тона. Това е с 2,1 млн. тона под миналогодишната реколта.

В актуалния си доклад експертите отбелязват, че климатичните условия в Западна и Централна Европа са били благоприятни за рзвитието на посевите с есенни сортове пшеница въпреки дефицита на почвена влага особено в Испания. В югоизточната част на континента и най-вече в Румъния се отбелязват значително по-лоши климатични условия. Заради голямата конкуренция на пазарите от страна на Аржентина и страните от Черноморския регион от Strategie Grains намалиха оценката си за експортния потенциал на ЕС с 0,3 млн. тона до 31,2 млн. тона.