събота, април 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Светът е заплашен от глобална водна криза към 2030 г. според ЮНЕСКО

Експертите признават, че липсва цялостна методика за оценка на водните ресурси

Продължителните дъждове започват да изнервят зърнопроизводителитеПродължителните дъждове започват да изнервят зърнопроизводителите
108Четения

Според експерти н ЮНЕСКО към 2030 година светът ще е заплашен от глобална водна криза, информира UkrAgroConsult. Според данните от ежегодния доклад на организацията, който илезе на 29 март, основното предизвикателство пред света днес е да направи правилна преоценка на водните ресурси на планетата.

В рамките на 200 страници експертите пишат, че стойността на водните запаси трябва да се оценява не само като се изхожда от нейната пазарна цена, но и от гледната точка на изгодите, до които може да доведе правилното и използване. Те признават , че към настоящия момент няма модели, по които да се направи подобна оценка.

Според включените в доклада независими оценки към 2030 година недостигът на вода на глобално равнище може да достигне до 40%, съпътстван и от други проблеми породени частично и от настоящата пандемия. Авторите на доклада отбелязват, че в сегашната санитарна криза, проблемът с обезпечаването на жителите на Земята с вода е по-остър от всякога.

„Сега когато се прави оценка за цената на водата в различни сфери на производството и земеделието, то други аспекти от оценката на водата не могат да се монетизират. Как например можм да измерим стойността на 443 млн. дни годишно, в които децата не са на училище заради боледуване или поради други причини“, казват експертите.

Според тях може да се направи една комплексна методика за оценка на водните ресурси, която да позволи създаване на много по-целенасочени политики за нейното разходване.