събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Светлана Боянова: Отказваме да ни ползвате като бройки, а не като експерти

Заседанията на тематичната група по стратегическия план са пълен цирк!

Опростяване на ОСПОпростяване на ОСП

 

Вчера в агроминистерството се проведе заседание на тематичната група за подготовка на стратегическия план за земеделието за следващия седемгодишен период. По повод на провелото се заседание председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова написа коментар в личния си профил, който препубликуваме без редакция.

В момента имам “удоволствието” да участвам в един от най-големите циркове в нашия сектор, а именно Тематичната работна група по изготвяне на Стратегическия план за ОСП. Скъпи земеделци, преработватели, търговци, доставчици, малък бизнес в селските райони, общини-селски райони, млади фермери, екологични организации и всички участници от агро-хранителната верига,

НЕ СЕ СЪРДЕТЕ като видите крайния резултат на Стратегическия план – няма да ви хареса, отсега ви го твърдя.

И най-важното, въпреки че настоявах за пълна публичност на ТРГ, даже и за онлайн излъчване на заседанието на ТРГ, това предложение дори не беше подложено на дискусия, защото се оказа, че ТРГ е само с консултативна функция в противоречие на ПМС 142/2019 и без процедура за гласуване и вземане на решения. С две думи само ще си приказваме, ще бъдем използвани да се легитимира някакъв вид дискусия, но реално решенията няма да бъдат вземани от самото ТРГ, а еднолично от министър Танева. При това положение всички видове обществени обсъждания се оказват абсолютно безпредметни. Няма да допусна аз и Института да бъдат използвани като бройка, а не като експертиза и ще направя всичко възможно да правя публично достояние какво се случва и разглежда в тази ТРГ с риск да бъда изключена от нея. И в допълнение – днес стана ясно, че в днешното заседание участват и организации, които тепърва ще бъдат включвани в заповедта на министъра, но отново не стана ясно кои са те и в коя тема ще работят и защо присъстват днес на заседанието.

Е, тогава Ви питам, как ще държите сметка и на кого дали ще оползотворяваме или ще си харчим средствата по новата ОСП и Стратегическия план, при положение, че не знаете какво се случва на заседанията на ТРГ!!!”