сряда, януари 22, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Свинекомплексът в Бръшлен смята да съди ОДБХ-Русе

Ръководството твърди,че обезщетението е занижено с 2,5 млн. лв. от пазарните цени

Българска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свинеБългарска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свине
1.27ХилядиЧетения
NivaBG.com

Свиневъди обмислят да съдят БАБХ. Свинекомплексът в русенското село Бръшлен бе единият от четирите обекта в областта, засегнатите от чумата по свинете. 40 хил. животни бяха хуманно избити, за което държавата определи обезщетение в размер на 4 млн. лв.

От ръководството на свинекомплекса обаче смятат, че тази сума не е изчислена по пазарни цени и е занижена с 2,5 млн. лв. Дори обмислят да съдят Областната дирекция по безопасност на храните в Русе (ОДБХ), съобщава bTV.

„Ние имахме назначен независим оценител, който изготви оценка по пазарни цени. И в един момент тази оценка не се призна, а се извади нов акт, който беше вече по някакви цени на НСИ, които изобщо не отговарят на реалността,“ каза Христо Стойков, управител на фермата в Бръшлен, за bTV.

В отговор на претенциите на комплекса към обезщетението, ветеринарните власти твърдят, че са направили, каквото е зависело от тях, но признават, че в закона има пропуски.

„Нормативната уредба е отпреди 10-13 години. Би трябвало да бъде предвидено в такава фаза, но ето че някои неща са били пропуснати. Ние няма какво да направим. Нещо, което да е различно от това, което е описано в закони и наредби,“ каза д-р Георги Дяков от ОДБХ-Русе.

От свинефермата в село Бръшлен за изчислили, че са им нужни над 12 млн. лв., за да заработят отново. Затова очакваното обезщетение никак не е маловажно за тях. На фаза изчакване са и техните колеги от село Голямо Враново.

NivaBG.com
Виктор Павлов