неделя, април 5, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Свиневъд наби служител на БАБХ

Общо 406 заявления по схемите за хуманно отношение към птици и свине са подадени в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“Общо 406 заявления по схемите за хуманно отношение към птици и свине са подадени в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“
1.59Хиляди
Гардоприм Плюс Голд

Вчера по обяд 36-годишен мъж е нападнал служител на Областната дирекция по безопасност на храните – Бургас, изпратен да контролира евтаназията на свине в местността Стролата землището на Ахелой, съобщиха от бургаската полиция.

Мястото попада в 3-километровата зона под карантина, в която животни се умъртвяват заради епидемията от африканска чума по свинете. Зоната е обособена заради установена зараза в свинекомплекс.

Служители на БАБХ-Бургас са открили 99 прасета, които собствениците им укрили, за да избегнат евтаназията. Това станало след сигнал за свободно пуснати животни в местността Паная между градовете Ахелой и Каблешково. Проверка на място установила, че свинете са собственост на шестима души, нямат ушна мярка и са с неизяснен произход, съобщиха от БАБХ.

На собствениците били съставени актове, а БАБХ съвместно с прокуратурата и полицията е организирала хуманното умъртвяване на животните. Когато започнала евтаназията на свинете, стопанинът нападнал 44-годишния служител и го ударил със сгъваема палка в гърба.

Повикана е полиция, а извършителят е задържан за 24 часа.Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните Бургас умъртвиха 99 прасета , укрити от собствениците им, в Ахелой, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

NivaBG.com
Виктор Павлов