сряда, октомври 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Свиневъдните асоциации спешно ще се срещнат с министър Танева днес

Повод за срещата е очаквания засилен внос на свинско месо от Германия,

187Четения

Днес се очаква представители на двете свиневъдни организации у нас ще се срещнат днес с министъра на земеделието Десислава Танева. Това съобщи Венцислав Славов, директор бизнес развитие в група Аякс в  ефира на радио Фокус.

Повод за срещата е очаквания засилен внос на свинско месо от Германия, след като в страната беше открита Африканска чума по свинете. Представителите на свиневъдния бранш отиват при министър Десислава Танева, за да потърсят спешно решение на проблема, тъй високото предлагане на немска продукция веднага ще доведе до още по-голям спад в цените и ще се наложи родните производители да продават под себестойност. Според асоциациите, ако не се вземат мерки от страна на държавата и министерството, последиците ще бъдат катастрофални за отрасъла и се очакват фалити.

Припомняме ви, че на 10 септември беше установено наличието на Африканска чума по свинете в Германия. По-малко от 48 часа след това събитие много страни вносителки затвориха врати за немското свинско месо, а борсовата цена падна драстично. Това е голям удар за свиневъдния сектор на Стария континент. Германия обработва около половин милион прасета всяка седмица, триста хиляди от които са за износ. От тях 60% отиват за европейския пазар, а останалите 40% – за трети страни.

Това означава че около 110 хиляди прасета на седмица няма да могат да се реализират извън Европейския съюз и поне 9 хил. тона месо седмично ще трябва да намерят допълнителен пазар на територията на Европа. Всички тези събития доведоха до спад на цените и в България. До сега секторът в страната се радваше на добра година със задоволителни нива, но радостта на свиневъдите е била кратка, стана ясно от думите на Славов. „Моментните нива започват да удрят нулата, а много скоро има опасност да минат и на червено, защото българският пазар буквално ще бъде залят от вносно месо. Силно се надявам, че властите в Берлин ще могат да влязат по-скоро в преговори с техните китайски партньори, за да осигурят коридори за немското свинско месо. В противен случай нещата ще се задълбочат и нашия свиневъден сектор ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства“, сподели тревогите си Славов.

„Очакванията за срещата са за успешен диалог, с който да успеем да потушим създалото се напрежение и да излезем от срещата като едни добри партньори, защото според мен това е формата на успеха във всяка една икономика Успехът е държавата и бизнеса да вървят ръка за ръка в една обща посока“, каза още представителят на група Аякс.

Виктор Павлов