четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Теодор Пушкаров: Преувеличава се със синдрома на празния кошер

Ще е нужно време пазарът на дребно да се нагоди към ценовата динамика, смята пчеларят

“”Темата с така наречения синдром на празния кошер доста се преувеличава особено когато се твърди, че за това са допринесли мобилните технологии 5G и така нататък. Основният ни проблем разбира се са пръсканията, но не може да станеш сутрин и да видиш, че кошерът е празен прото ей така”, каза вчера по време на демонстрация по вадене на мед в село Джурово. Синдромът на празния кошер според него е резултат или от неправилни действия на пчеларите или от неправомерни пръскания.

“Относно тазгодишните добиви на мед мога да говоря по-конкретно за региона около село Меляне, в който са моите пчелини За разлика от предходни години тази имаше акация. Знаете че тя цъфти, но ако по време на процеса на цъвтеневремето е дъждовно, това са най-лошите климатични условия за нея. Добивите са добри, средно по 35-40 килограма мед от кошер”, анализира пчеларят.

За тази година по думите му има колеги пчелари, които продават акациевия мед между 10 и 12 лева, а цветния мед върви по 6 лева. “Това е добре при условие, че през миналата година цената му беше три лева и никой не искаше да го купува”, сподели още Теодор. Според него пазарът на дребно още не е навикнал на тази ценова динамика, и дава пример със себе си. “Продавам акациевия мед на 12 лева на едро, пускам го на 14 лева на пазара, и на повечето хора им изглежда скъпо. Аз обаче имам труд, буркани, капачки етикети. Надявам се до десетина години и пазарът на дребно да се урегулира.”

Според него все още не е ясно как поскъпването на горивата и енергоносителите ще се отрази на пчеларите и прави равносметка, че когато започнал да излиза по пазарите в София през 2008 година е продавал меда по 10 лева при минимална заплата от 300 лева/ През 2021 година той пак е по 10 лева, при минимална заплата от 600 лева.

Събитието беше организирано по проект „Деца с бъдеще – фермери, занаятчии, предприемачи, което ” се реализира от фондация “Биоселена” ” с подкрепата на “Телъс Интернешънъл” България, който цели да създаде устойчив поминък на местното население от ромски произход.