сряда, октомври 17, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Растителна защитаСъветиФунгициди

Болести по царевицата през юни – Практично земеделие бр. 6

Значителни щети по царевицата нанасят различните видове фузариози

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

235Четения
NivaBG.com

Царевицата е фуражна, техническа и продоволствена култура, която има различни приложения, а и съвременната селекция предлага хибриди, които дават много високи добиви, ако се прилагат добрите практики за отглеждането й. У нас културата има значение и като един от основните предшественици на пшеницата.

Като всяко растение и царевицата се напада и поврежда от инфекциозни и неинфекциозни болести. От неинфекциозните –  най-съществено значение имат недостигът на микроелементи- цинк, молибден и други, които влияят неблагоприятно върху растежа и развитието на културата. Отрицателно влияние оказват и климатичните фактори- температура по-висока от оптималната, както и липсата на необходимата влага.

От инфекциозните болести значителни щети нанасят различните видове фузариози, главни, ръжди, листни пригори, гниения и други.

Листният пригор (Drechslera turcica (Pass.) Subram&Jaim) е широко разпространена болест по царевицата, както по света, така и у нас. В изминалите години тя е имала ограничено разпространение, но сега с увеличаване на поливните площи и на посевите с по-голяма гъстота, загубите от заболяването се увеличават. Листният пригор влошава качеството и намалява количеството на добивите по отношение на зърно и фураж.

Болестта започва, като загниване на базите на пониците и често остава незабелязана. По-късно листният пригор поразява                                                                          листата и обвивните листа на кочаните. Първите признаци са продълговати,  бледожълти до тъмни петна със заострени краища, които бързо се разрастват. Петната са неясно ограничени от червенокафяв венец. При влажни условия центърът на петната се покрива от тъмен кафявозелен спорообразуващ налеп. Напетняването започва от долните листа и постепенно обхваща цялата листна маса, причинява пригор, в резултат на което растенията се развиват слабо, а кочаните остават дребни. Силно нападнатите растения загиват преждевременно.

Инфекцията се запазва в растителните остатъци и по семената. Топлото и влажно време е много благоприятно за развитие на болестта.

За ограничаване на листния пригор е необходимо да се сеят обеззаразени семена с Каптан 50 ВП- 200 г/ 100 кг семена, да се използват устойчиви сортове, отглеждане на царевицата при висок агрофон, дълбока оран за унищожаване на растителните остатъци в края на вегетацията.

Листната ръжда по царевицата (Puccinia sorghi Schw.) е повсеместно разпространена. Тя се развива силно при мека зима и превалявания през лятото. През лятото по листата на царевицата се появяват разпръснати, понякога сливащи се продълговати, светложълти петънца, които стават ръждивокафяви прашести уредоспори след разкъсването им. При висока степен на нападение листата изсъхват и се нацепват, което води до понижаване на количеството и качеството на добива.

Силно развитие на ръждата по царевицата има при висока температура и влажност.

За борба със заболяването е необходимо извършването на дълбока оран за заораване на растителните остатъци и ограничаване на инфекцията. При масово нападение в по -ранна фаза от развитието на царевицата се налага пръскане с химически средства за растителна защита: Байфидан 250 ЕК- 50 мл/ дка; Бампер 25 ЕК- 50 мл/ дка; Импакт 25 СК- 50 мл/ дка; Танго супер -80 мл/ дка.

От абиотичните фактори  отрицателно влияние върху царевицата може да окаже високата температура, която изсушава растенията и нарушава баланса на асимилация, т.е. засилва дишането и понижава интензивността на фотосинтезата.

Продължение по темата – фузариози при царевицата и контрол на царевичния стъблопробивач – четете в новия бр. 6/юни 2014 г. на сп. „Практично земeделие”. Научете повече от  сайта на изданието: www.praktichnozemedlie.com      

Новият бр.6/ юни 2014 г. на сп. „Практично земеделие” вече е на пазара

 

От 04. 06. 2914 г. по вестникарските павилиони и маси в страната може да намерите новия бр. 6/юни 2014 г. на сп. „Практично земеделие”. Научете повече: www.praktichnozemedelie.com

 

По-важните теми в броя:

 

ТЕХНОЛОГИЧНИ ПРЕПОРЪКИ: Необходими лозарски практики в лозята през юни 

ОТЛИЧИЯ: Злато и сребро за вината Dives Estate от конкурси в Париж, Кан, Лондон и България

БАСФ представя: AgCelence – иновативната концепция на без аналог в света на растителната защита;

Пиктор в слънчоглед

Ретенго в царевица: За жизнени растения и високи добиви

ПОЛСКИ КУЛТУРИ: Болести по царевицата – контролът на които не трябва да се занижава; Ефикасни средства за контрол на житна дървеница и пшеничен трипс

ИНОВАЦИИ: Мегатрон, ДюПон Пионер и ДюПон Растителна Защита представят цялостна технология за производство на царевица

Добиви над очакванията със семената на Пионер

ДЕМООПИТИ`2014: Отлични резултати от Технологията Лактофол при ечемик, пшеница, слънчоглед, царевица и рапица

-Преодоляване на последствията от градушки чрез доказаните листни торове Лактофол

ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ: Новите изменения на Закона за подпомагане на земеделските производители

БАЙЕР представя:

-Оптимална стратегия за реализиране максималния потенциал на царевицата;

-Схема за растителна защита при царевица

ИНТЕРВЮ: Най-новите технологии, машини и съоръжения за земеделието на ХХІІ-то Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него”

ЛОЗАРСТВО: Мерки срещу лозовите вредители през юни

ОВОЩАРСТВО: Основни вредители по овощните култури и борбата с тях

ГРАДИНАРСКИ ПРАКТИКИ: Грижи за средноранните домати през вегетацията – полско производство

РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА: Контрол на вредителите по зеленчуковите култури в сезона

ГЛОБУС: Буйните градини на Маракеш

СИНДЖЕНТА представя: Технологична програма за защита на домати; Ефория – комбиниран инсектицид за пълен  контрол на неприятелите

 

Очаквайте следващия бр. 7 – на 2 юли 2014 г.

NivaBG.com

Вашият коментар