сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по рапицатаОпределител на болести неприятели и плевелиРапицаСъвети

Чернилка по рапицата – р. Alternaria/Алтернария

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на болестта Чернилка по рапицата

 

Признаците на болестта Чернилка по рапицата  се проявяват върху всички надземни части.

 

При влажни условия патогенът, причинител на чернилка по рапицата заразява растенията през целия вегетационен период. Върху най- външните листа се формират първоначално жълтеникави, а по- късно черни едри петна с концентрична структура.Тъканите в петната бързо отмират и се накъсват. Болестта нанася най- значителни вреди по цветоносите. Върху стъблата, разклоненията и шушулките се образуват многочислени тъмновиолетови петна. Върховете на цветоносите се покриват изцяло с черен кадифен налеп. Нападнатите шушулки се деформират, засъхват и пукат. Рано нападнатите семена са спаружени, с ниска кълняемост и са носители на зараза.

 

Черни, тъмни петна по листата на рапицата (Alternaria brassicae) или чернилка (алтернария), както още е известно заболяването, инфектира растенията през целия вегетационен период. Първите симптоми може да се видят още по котиледоните във вид на тъмнокафяви линии. По листата и по чушките се появяват сивкави петна с жълтеникав ореол, а няколко седмици преди узряване на рапицата петната почерняват и често имат концентрични кръгове. Но най-опасни са повредите по чушките – черните петна по обвивката им рязко са разграничени от здравата тъкан. Чушките преждевременно се разпукват и заразяват семената, които падат върху почвата. Те имат ниско тегло и качество. Ако чушките са поразени в млада възраст, те се деформират.

 

 

Стратегия за борба: Основно изискване е спазването на сеитбооборота. Изораване на полетата възможно най-бързо след прибиране на реколтата и сеитба на обеззаразени семена.  Икономически важни болести през вегетацията на рапицата

 

 

Причинителят чернилка – Alternaria brassicae се запазва в заразените растителни остатъци, почвата, семената и по плевелни видове от сем. Кръстоцветни. Развитието на болестта се благоприятства от въздушна влажност над 80% и температура 18оС, а вятърът и дъждът помагат за разпространение на спорите и инфектиране на младите растения.

 

 

 

Вашият коментар