петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Черно кореново гниене – Gaeumannomyces graminis

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Augenfleckenkrankheit (Pseudocercosporella herpotrichoides) an Gerste
Halmbruchkrankheit (Pseudocercosporella herpotrichoides) an Getreide

Описание на болестта Черно кореново гниене

 

Патогенът е почвена гъба, която заразява корените на пшеницата. Върху корените, основите на стъблата и възела на братене се образуват кафяво-черни петна, които бързо се разрастват. Кореновата система е частично или напълно разрушена, обвивката на корените почернява, напуква се и се обелва, а заразените растения образуват дребни и изправени класове, които побеляват и остават без зърна, особено в горещи и сухи условия. Гъбата се запазва като сапрофитен мицел в растителните остатъци, от където заразява директно новите корени.

черно кореново гниене

 

Условия за поява на болестта Черно кореново гниене

 

Развитието на патогена се благоприятства във влажни, хладни почви, с температура около 12° до 20° C. Няма фенофаза, преносима от вятъра. Болестта се среща на хармани в посева. Черното кореново гниене е една от най-сериозните причини за намаляване на добива при интензивно отглеждане на зърнено-житни култури.

 

Стратегия за борба

 

Като почвен патоген, засягащ корените, Gaeumannomyces graminis практически не се повлиява при третиране с фунгициди. Тъй като гъбата не се запазва много дълго в растителните остатъци, то борбата лесно се извежда чрез сеитбообръщение. Не е добра практика пшеницата да се отглежда монокултурно.

Вашият коментар