петък, декември 1, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Растителна защитаСъветиФунгициди

Ефективни технологии в пшеница и ечемик

Първите третирания напролет в житни култури с хербициди и фунгициди приключиха преди седмици. Вече се виждат резултатите от тях

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Първите третирания напролет в житни култури с хербициди и фунгициди приключиха преди седмици. Вече се виждат резултатите от тях, т.е. кои продукти са се справили с плевелите и болестите в пшеница и ечемик.

И тази година хербицидите Аксиал и Аксиал Едно, съответно срещу житни плевели и смесено заплевеляване, доказаха своято висока ефективност, надежност и селективност при трудни условия. Отзивите за тях са изключително положителни, а от Синджента със задаволство отбелязват, че фермерите още повече „залагат“ на тях, тъй като и през 2016 година са видели техните предимства.

Най-впечатляващ е ефектът на ЧЕРОКИ – новият фунгицид на Синджента, който компанията налага от тази година. Фермерите, които са го ползвали, са много положително настроени – житните им култури са отлично защитени от болести. На много полета високата ефикасност на Чероки може лесно да бъде отчетна – това са полета, на които има третирания на определени площи с конкурентни дву- и три- компонентни продукти, където Чероки се представя отлично спрямо конкуренцията. Това, което го прави изключително атрактивен, е не само широкоспектърното му действие, но и много добрата му цена, дългото и надежно последействие и гъвкавостта по отношение на фазата на приложение. Много фермери, които залагат на сигурната защитав житните култури,вече плануват да използват Чероки и за следващото пръскане от флагов лист до цъфтеж.

Голям и увеличаващ се брой „почитатели“ има и Амистар Екстра на Синджента. Това се дължи на отличната му ефективност през 2016 година и на високите добиви, които бяха постигнати с него благодарение на отличната му ефективност при пръскане във флагов лист и икономически значимия за повишаване на добива зелен ефект на Амистар технологията, който забавя бързото прегаряне на културата и удължава с няколко дни наливането на житните култури. Амистар Екстра тази година е и с много атрактивна цена.

И други продукти на Синджента доказаха своята ефективност тази пролет. Да започнем с Максим Стар: новият фунгицид за третиране на семена житни култури, силно препоръчван от Синджента през есента на 2016 година, даде отлични резултати, които бяха видими дори рано напролет. Максим Стар отлично защити житните посеви от фузарийно кореново гниене, хелминтоспориоза по пшеница, ленточна болест и други болести, а фермерите, които го ползваха за третиране на семена през 2016 година, нямаха никакви притеснения и по отношение на контрола на снежна плесен (около която се създаде противоречива дискусия този сезон). Синджета препоръчват борбата със снежна плесен, при риск от завишен натиск и наличие,  да се извежда още с третирането на семената (с Максим Стар), защото това е най-рентабилния и ефективен подход. В допълнение, при съмнения от страна на фермерите напролет по отношение на наличието на специфични патогени, е добре да се направят допълнителни анализи за избора на решение, тъй като често се оказва, че това са безобидни сапрофитни гъби, развили се върху повредите от абиотичен стрес.

Отлично и тази година се представя и Hyvido – първият хибриден ечемик, представен от Синджента за есенната сеитбена кампания през 2016 година. Hyvido се развива отлично, а фермерите са впечатлени от неговата мощ и братимост. На снимките долу се вижда отлично мощната коренова система, мощното братене на Hyvido и отличния ефект за скъсяване на междувъзлията получен след приложението на растежния регулатор Модус Ево.

За земеделските производители, които отглеждат житни посеви за семепроизводство или целят върхови добиви и качество, е препоръчително и приложението на Магнело за предпазване на класа от Фузариум по класа.

Вашият коментар