петък, март 24, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоМЗХНОВИНИРАСТЕНИЕВЪДСТВОСъвети

Хибридът рапица заслужаващ внимание

Първите сеитби на рапица за стопанската 2017-2018 в България вече са факт

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Първите сеитби на рапица за стопанската 2017-2018 в България вече са факт. И тази година българските фермери залагат надежди на тази рентабилна култура, носеща първите добри приходи в точния момент.

Предвид множеството фактори, които земеделският производител трябва да съобрази, идва и трудният избор на хибриди рапица. През изминалата стопанска година Синджента България представи Оптитех Експо 2017. На шестте платформи фермерите имаха възможността да се запознаят с новостите в генетиката, продуктите за растителна защита и технологиите за отглеждането на рапица, слънчоглед, пшеница, царевица и не на последно място хибриден ечемик.

Единствената компания в областта на земеделието, предлагаща цялостни технологии, предостави възможността на фермерите да се убедят лично в отличните качества на рапичните хибриди и ефективността на продуктите за растителна защита.

Рекордни резултати през 2017 година от 608 кг/дка даде водещият вече три поредни години хибрид рапица Везувио. Добивите са отчетени в района на Горна Митрополия. В Южна България добивите от Везувио не паднаха под 332кг/дка, което е доказателство за толерантността му към засушаване и високи температури (както добре знаем южна България изпита силни засушавания в началото на вегетацията напролет/. А стабилното представяне, отличното разклоняване и толератността му на основните болести му отреждат челно място сред рапичните хибриди.

Обобщавайки резултатите предоставени от висококвалифицирания екип, който изпитва хибридите рапица в цялата страна при различни почвено-климатични условия, трябва да обърнем внимание на значимите 427 кг/дка среден добив от Везувио за България.

Вашият коментар